<

Мобілізованих волинян забезпечують лише базовим: формою та бронежилетом

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:25 | 26.06.2015 / Статті /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

Перед відправленням в зону АТО бійця потрібно не лише підготувати фізично та морально, а й надати йому необхідний перелік речей в умовах бойових дій. Місцеві військкомати в силу свого фінансування Міністерством оборони України забезпечують лише базовим: формою та бронежилетом. 

Решту ж бійці змушені купувати або брати напрокат самостійно. Так, списки потрібного військовослужбовцям на фронті дали лучанину – одному з бійців Мостиського прикордонного загону Державної прикордонної служби України оперативно-бойової комендатури «Мостиська-1», – пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Військового, імені якого журналісти не розголошують з міркувань конфіденційності, на початку липня відправляють на схід захищати рубежі нашої держави.

Попередньо, в лютому 2015-го лучанина призвали по мобілізації у Луцькому міському військовому комісаріаті. Тоді йому одразу ж видали форму, бронежилет, куртку, шапку, берци, теплу майку, дві пари шкарпеток та навіть спідню білизну.

З таким обмундируванням боєць поїхав на 3 тижні в зону АТО. Коли повернувся, сім’я власними силами докупила додаткову форму (розповідають, витратила близько 2000 гривень). Як розповіла дружина військового, придбали її без проблем на одному із луцьких ринків, причому на вигляд вона була така ж, як і видали в частині.

На прохання жінки до продавця надати відповідні дозвільні документи на продаж спеціалізованого військового (натівського, як стверджує) одягу, продавець просто зникла. Відтак, виникає додаткове питання, яким чином форма з частин потрапляє на ринки.

Після кількох тижнів в АТО лучанина та ще двох волинян, направили в Шегині – патрулювати кордон. Зауважимо, що на таку роботу брали лише тих, в кого була закінчена вища освіта. «Там поселили в гуртожитку, дали окрему кімнату, забезпечили чудовим харчуванням», – поділився спогадами військовий.

Опісля служби в Шегинях, його та товаришів перевели в місто Мостиська Львівської області. Наразі чоловіки проходять там тренування, бо на початку липня знову їдуть на схід.

Саме в Мостиській комендатурі лучанину дали список того, що знадобиться надалі. Водночас, ніякого обмундирування, як це було у Луцькому військовому комісаріаті, не видали. Перелік, кажуть в родині військовослужбовця, вражає:

original-c9abc8c29d153372798fecb32ae10f96
colwidth-87f9116847d862184c2840c4055a6f11
colwidth-6e005958e43586e106fe6be1d563b03b
colwidth-dac2cbce19a1fdc20cd42a34766fc2f2

На запитання чоловіка до регіонального військового керівництва, де знаходяться вказані речі хлопців із попередньої ротації, яких вони зараз їдуть заміняти, йому відповіли, що багато бійців після служби в АТО забрали їх собі додому. Це стало можливим тому, що так званий інвентар не перебував на балансі військової комендатури, бо їх купували волонтери, відтак претензії виставляти немає законних підстав.

У такій ситуації і справді, допомога волонтерів – єдиний вихід, бо для бюджету однієї середньостатистичної сім’ї придбати хоча б декілька речей із переліку, хоча б такі, наприклад, як коліматорний приціл, гідратор, термобілизну, тепловізор тощо – справа нереальна. Хоча саме останній дружина військовослужбовця готова купити за власні кошти, придбати ж все – дісйно конче необхідна допомога.

Незважаючи на ось такі списки, боєць каже, що на Луцький міський військовий комісаріат та Львівську комендатуру нарікати не варто. В умовах та при фінансуванні, які склалися, командири намагаються робити все від них залежне, щоб якнайкраще спорядити бійців. Відтак, за це їм можна тільки подякувати. Варто, переконує, шукати підтримки у всіх небайдужих та стимулювати державу до оптимального планування.

Насамкінець чоловік зізнався: попри те, що в нього вдома сім’я, чекає цієї ротації та морально готовий продовжувати захищати країну. Віриться, що з такими захисниками в Україні вже скоро настане мир.

Зауважимо, офіційний коментар від Мостиського прикордонного загону ІА Волинські Новини отримати не вдалося. Там ствердили, що жодних коментарів не надають.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *