<

Мільйони тонн вугілля Україні: Як Трамп хоче домогтися енергетичного домінування США

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:23 | 10.12.2017 / Статті /
Перегляди
4
/ 1 коментар

Днями президент США Дональд Трамп заявив про те, що настав час політики енергетичного домінування США. Він має намір сприяти збільшенню експорту американських енергоносіїв по всьому світу. Україну в цій політиці не обділять – Трамп готовий постачати нам вугілля, якого, за його словами, Україні треба “мільйони і мільйони тонн”

Про це йдеться на сторінка видання 112.

Економіка – перш за все

США стали експортувати природний газ і нафту під час президентства Барака Обами. У грудні 2015 р. Обама зняв частину обмежень на експорт нафти, які діяли в США з часів нафтової кризи 70-х. При ньому було побудовано газопроводи і СПГ-термінали в штатах Луїзіана і Меріленд для експорту природного газу за кордон. При Обамі широке застосування в США дістала технологія видобутку сланцевого газу і нафти методом гідророзриву.

Дональд Трамп вирішив розвинути напрацювання Обами в рамках своєї програми “Make great America again” (“Зроби Америку знову великою”), яка спрямована на зміцнення американської економіки. Наріжним каменем політики енергетичного домінування США є скасування законодавчих обмежень на видобуток нафти, природного газу і вугілля всередині країни і збільшення експорту енергоносіїв на міжнародні ринки. На поточний момент США постачають природний газ до Мексики, Чилі, Китаю, Індії, Аргентини. Щодо експорту в Європу, то цей напрямок поки що не дуже розвинений. У 2016-17 роках США здійснювали постачання природного газу в танкерах до Португалії, Іспанії, Італії, Голландії, Польщі. У планах США збільшити експорт вугілля до Індії, Бразилії, Голландії та інших країн Європи.

За допомогою збільшення експорту природного газу Білий Дім сподівається скоротити дефіцит торгівлі США. Минулого року дефіцит бюджету США досяг 502,3 млрд дол. – найвищої позначки з 2012 р. Проблема в тому, що американці стали більше купувати товарів за кордоном, ніж продавати на зовнішні ринки. Особливо це стосується товарів народного споживання і автомобілів. На думку Дональда Трампа, якщо США будуть видобувати нафту і газ без обмежень, то ВВП США виросте на 127 млрд дол. За оцінками організації American Action Forum, експорт природного газу до 2040 р. дозволить збільшити обсяг торгівлі США на 1,6 трлн дол. Дональд Трамп вийшов з Паризької угоди, скасував план розвитку альтернативної енергетики попередньої адміністрації заради стимулювання розвитку вугільної та нафтогазової промисловості. Протягом 10 років США планують інвестувати 1 трлн дол. у розвиток інфраструктурних проектів, пов’язаних з енергетикою.

Республіканці хочуть створити нові робочі місця для промисловців. На сьогодні драйверами американської економіки є сфера послуг і високі технології, але не важка індустрія. Значна кількість американських зварників, інженерів і машинобудівників сидять без діла через згортання нерентабельних виробництв в індустріальних містах так званого “Іржавого поясу” (штати Пенсільванія, Огайо, Індіана, Мічиган, Іллінойс) і надходження на американський ринок більш дешевої промислової продукції з країн Азії. Кризи зазнає вугільна промисловість США через те, що електростанції стали переходити на природний газ. Трамп переконаний, що завдяки збільшенню видобутку корисних ресурсів буде створено 500 тис. робочих місць. На поточний момент в енергетичному секторі США працюють 6,4 млн американців. Середня зарплата становить 90 тис. дол. на рік. Якщо ініціативу Трампа буде реалізовано, то протягом семи років щорічний обсяг коштів для нарахування зарплат для тих, хто працює в енергетичному секторі, зросте на 30 млрд дол.

У ході розробки нафтогазових родовищ потрібні послуги великої кількості інженерів, геологів, водіїв, зварювальників та інших фахівців промислового сектору. Замовлення отримають суміжні галузі: ремонтні підприємства, виробники бурильного устаткування, транспортних засобів, металоконструкцій. Поблизу нових родовищ будуть розвиватися готельний бізнес, заклади громадського харчування.

У США є великий потенціал для реалізації політики енергетичного домінування. Близько 60% нафтових родовищ США не розробляються через законодавчі обмеження. Підтверджені запаси нафти в США оцінюються в 35 млрд барелів (10-те місце у світі), запаси природного газу становлять 9,86 трлн куб. м (5-те місце у світі). Протягом 2018-20 рр. планується побудувати 4 нових СПГ-термінали. Це дозволить США стати третім за величиною експортером зрідженого природного газу після Австралії та Катару.

Політика – це продовження економіки

На думку міністра енергетики США Ріка Перрі, США зможуть знайти багато “друзів” серед країн – покупців американських енергоресурсів. Міністр енергетики переконаний, що енергетичне домінування Америки означає її самодостатність і захищеність від тих країн, які використовують енергетику як економічний інструмент, включаючи Росію. США можуть використовувати збільшення експорту природного газу як політичний інструмент. Співпраця в енергетичній сфері посилює взаємозалежність між країнами, з’являються підстави для зближення в політичній сфері.

У відносинах з Євросоюзом адміністрація республіканців може використовувати постачання скрапленого газу для зниження залежності європейських споживачів від російської компанії “Газпром”. Такий підхід відповідає пріоритетам ЄС щодо скорочення залежності від окремих постачальників. Республіканці можуть зміцнити довіру європейців, які не задоволені виходом США з Паризької угоди, небажанням укладати угоду про Трансатлантичне торговельне та інвестиційне партнерство.

США можуть зміцнити вплив у країнах Центрально-Східної Європи. Польща виступала проти реалізації проекту газопроводу “Північний потік-2” і зацікавлена в зниженні залежності від російського природного газу. Перед самітом “Великої двадцятки” Трамп має намір зустрітися з лідерами країн Центрально-Східної Європи у Варшаві, щоб обговорити з ними перспективи співпраці у сфері енергетики. США розраховують домовитися про постачання скрапленого природного газу та інших енергоресурсів.

Однак США не зможуть у найближчому майбутньому витіснити російський газ з ринку ЄС. Частка природного газу з РФ на газовому ринку ЄС становить 33%. У 2016 р. Росія експортувала до ЄС 118 млрд куб. м природного газу, збільшивши поставки на 15%. Наявні потужності США виробляють 18,6 млрд куб. м зрідженого газу на рік. За сприятливих обставин Штати можуть збільшити обсяг експорту до 96 млрд куб. м до 2020 р. За даними Forbes, РФ може спеціально знижувати ціну на свій природний газ для того, щоб зробити американський газ неконкурентоспроможним. Експортний потенціал США і Росії на газовому ринку не є зіставним.

Перспективи для України

У ході зустрічі президента Петра Порошенка з американським колегою Дональдом Трампом і міністром енергетики США Ріком Перрі обговорювалися перспективи постачання до України зрідженого газу з Луїзіани і вугілля з Пенсільванії. Трамп під час обґрунтування політики енергетичного домінування заявив, що Україні потрібні “мільйони і мільйони тонн вугілля”.

Розширення напрямків імпорту вугілля є нагальним питанням для України. Втрата контролю над ОРДЛО позбавила Україну доступу до левової частки донбаського вугілля. Внаслідок блокади Донбасу Україна цього року мала перебої з поставками вугілля з окупованих територій. Вугілля є одним з основних видів палива, на якому працюють українські теплоелектростанції. Перебої з поставками загрожують віяловими відключеннями електроенергії для українських споживачів. У 2016 р. Україна закупила 15,6 млн т переважно коксівного вугілля на суму 1,4 млрд дол. Більша частина вугілля закуповується в Росії (61,78%).

Для США збільшення експорту вугілля до України є цікавим для того, щоб компенсувати втрати на інших ринках. Минулого року Канада, Голландія, Індія, Південна Корея скоротила імпорт американського вугілля. Тоді Україна закупила в США вугілля на 212 млн дол. Частка США становить 14,46% в імпорті вугілля. Проблема лише в ціні. Американське вугілля в 2016 р. обійшлося Україні дорожче (112 дол. за тонну), ніж російське (85 дол. за тонну). Збільшення обсягів імпорту американського вугілля буде вигідним для Києва, якщо Вашингтон зробить хорошу знижку.

Імпортувати зріджений газ зі США на поточний момент неможливо, оскільки в українських портах немає СПГ-терміналів для прийому зрідженого газу. Питання будівництва такого об’єкта мусується в урядових колах вже давно. Вартість ЗПГ-терміналу потужністю 10 млрд куб. м газу на рік оцінювалася в 2,5 млрд дол. у 2010 р. У 2012 р. опрацьовувалася можливість будівництва СПГ-терміналу в районі порту Південний в Одеській області. Реалізацію проекту повинна була очолити іспанська фірма Gas Natural. Питання не було вирішено у зв’язку з подіями Євромайдану і зміною влади в Україні. У 2014 р. про проект згадав екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який заявив про те, що Україна зберігає плани з будівництва СПГ-терміналу. У липні 2015 р. компанія “Нафтогаз України” підписала меморандум з американською компанією Frontera Resources про проект імпорту скрапленого газу.

Постачання енергоносіїв із США є вигідним для України в умовах пошуку шляхів скорочення енергетичної залежності від Росії. Питання лише в ціні на американський газ і вугілля для українських споживачів, від якої залежатиме вигода від співпраці.

Кухалейшвілі Георгій

політолог-міжнародник




один коментар
  1. добре сказано – “питання лише в ціні” ! якби ціна була нижче ніж в рашке, то може і рашка купувала амерський газ і вугілля…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *