<

Міфи про атестацію волинських поліцейських

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:45 | 22.02.2016 / Статті /
Перегляди
5
/ коментарі 2

Атестація волинської поліції добігає завершення. Всі комісій, крім апеляційної, фактично завершили роботу.

За два тижні роботи “атестувальників” навколо них та самого процесу народилися різноманітні чутки. Місця їхнього виникнення: кухні, соцмережі, поліція, СБУ, ринки та інші, – пише ВАР.

Я зібрав п’ять найцікавіших чуток, які не є правдою, і певним чином навіть є абсурдом.

№1. Кадровий вакуум

Суть вигадки – після атестації з поліції звільнять усіх досвідчених працівників, а залишать чергових і дільничних. Ну й дсошників, яких не атестували.

Це абсолютна маячня, яку поширюють поліцейські. Додатково розповідають, що на навчання нового слідчого чи опера на практиці треба 3-6 років, бо теорія, яку їм викладають в навчальних закладах, відрізняється від реального життя. Але, на мою думку, звільнення “замазаних” це кращий варіант, ніж залишати кадри, які пов’язані з корупційними схемами або неодноразово зауважені у порушенні чинних законів.

До того ж це твердження є маячнею, бо для його реалізації довелося б звільнити понад 1000 працівників Нацполіції на Волині. Сьогодні ж очевидно, що робочі місця можуть втратити 10-15% людей. При тому різних посад: від помічника чергового (зазвичай за дуже низькі бали на тестуванні) до заступників начальника.

№2. Комісії влаштували “репресії” проти ДАІ 

Суть вигадки – через особисту ненависть до ДАІ члени комісій-активісти звільняють автоінспекторів “без суда і слідства”.

Всім відома “слава” ДАІ і дехто навіть вважає їх найкорумпованішим органом у системі поліції. Однак це не так. Цієї “слави” вони зажили через те, що були “ближче до людей”, і кожен водій в Україні хоча б раз на рік зустрічався з даішником, який вимагав або погоджувався взяти хабар. Зрозуміло, що по “бібісі” (баба бабі сказала, – ред.) ця інформація розходилася між людьми.

Проте були в екс-міліції підрозділи, які сиділи на набагато “жирніших” грошових потоках, що в порівнянні з “заробітками ДАІ” були неначе струмочки.

Перш за все йдеться про колишні УБНОН і ДСБЕЗ, де “клієнтами” нечесних міліціонерів були великі підприємці або наркодилери. Заробітки цих осіб були в рази більші і за прикриття своїх схем вони платили значно більше, ніж водій даішникові за розбиту фару, приміром.

У комісіях це розуміли.

Додам, що не всіх автоінспекторів звільнили. Також рядові даішники скаржилися, що “їх зливають”, бо в поліції ніхто не допомагав їм консультаціями перед співбесідами з комісією.

№3. У комісіях сидять радикали, які хочуть всіх поліцейських позвільняти

Суть вигадки – активісти, які потрапили у комісії, ненавидять поліцію і хочуть всіх звільнити.

Ще одна маячня. Краще б ті, хто це вигадав, вчили закони, бо коли високопосадовець з поліції не може розказати про що друга стаття “Закону про Національну поліцію України” або права громадян України – це ганьба найвищого ґатунку.

Ніхто не налаштований радикально. Гарантую, що в своїй робочі ми керуємося наказом №1465 і перш за все дивимося на такі показники: чесність, знання законів, професійність, розуміння реформи поліції та готовність бути елементом нової поліції.

№4. Після атестації поліція працюватиме ідеально

Суть вигадки – атестація дозволить очистити ряди поліції від негідників.

На жаль, реалізація цієї ідеї неможлива. У її поширення та популяризацію великий внесок роблять ЗМІ.

Але прошу волинян зрозуміти: ми теж люди і теж припускаємося помилок. І якщо, приміром, ми атестуємо корупціонера і по ньому немає жодної критичної інформації, а по тестах і згаданих вище критеріях він відповідає нашим вимогам, то він може пройти співбесіду.

Тому дуже важливо, щоб громадяни повідомляли всю інформацію про навіть незначні порушення закону з боку правоохоронців. Опираючись на неї, ми можемо задати під час розмови більш детальні питання, щоб виявити причетність поліцейського до корупції.

Нині почала роботу апеляційна комісія. І інформація про поліцейських-корупціонерів все ще актуальна. Список людей, яких викликають на співбесіду шукайте тут: https://www.vl.npu.gov.ua/uk.  Залишити інформацію можна за цими контактами:

12670139_1071274236257486_3521605828762529183_n

№5. Атестація – показуха

Суть вигадки – комісії підконтрольні політичним діячам, які диригують її рішеннями.

Ці думки перш за все породження фантазії представників громадськості. Найсмішнішим був комент про те, що членів комісії відбирали начальник поліції Петро Шпига і активіст Сергій Поха.

Дійсно, поліція, як і інші силові структури, надто заполітизовані. І це мінус для їхньої роботи, бо є одним з елементів народження корупції в її лавах. Атестацією це явище не подолаєш, бо коріння проблеми починається з Києва, а якщо копнути глибше, то з виборів Президента і Верховної Ради України.

Комісії не відчували тиску з боку політиків, хоча, думаю, ті хотіли б вплинути на наші рішення. Але не дарма в комісії складаються з різних за статусом та професією людей: ми контролюємо один одного і якщо бачимо лобіювання чиїхось інтересів, то видаляємо таку людину, керуючись процедурою, яка прописана в наказі №1465.

******

Не подумайте, що цією публікацією я хочу виправдати свої промахи. Не буду розписуватися за моїх колег, але з себе відповідальності за невдалі рішення комісії не знімаю і готовий відповідати за помилки. Однак не забувайте, що не помиляється тільки той, хто нічого не робить.

Анатолій Котлюк




коментарів: 2
  1. одними повідомленнями про зловживання порядок в країні не наведеш. потрібно звільняти всіх а потім вже зясовувати хто як живе і звідки бере

  2. Скажу: Внутрішня безпека НП “замазана”, як і ментяри і нічого не хоче робити. Це їхня свята справа – відслідковувати корупцію у органах ВС!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *