<

Куди звертатись якщо Ви стали жертвою насильства в сім’ї?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:51 | 5.03.2015 / Статті /
Перегляди
34
/ Коментарі відсутні
Першим кроком до подолання проблеми насильства в родині має стати її усвідомлення. Кожен, хто потерпає від насильства, має сказати “Ні!” насильству у власній родині. Не дозволяйте нікому принижувати та ображати вас! Ви маєте право на безпечне життя без знущань та страху !

Якщо залишатися вдома небезпечно і це загрожує вашому здоров’ю чи життю, ви можете звернутися:
• до дільничного інспектора міліції   – 102, або 3-30-59 (у Нововолинську);
• до кримінальної міліції у справах дітей;
• до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – 3-11-84 (у Нововолинськ);
• до міського центру соціальних служб для сім]ї, дітей та молоді – 3-11-84 (У Нововолинську)
• до управління праці та соціального захисту населення – 4-10-70 (у Нововолинську);
• до громадських організацій, які надають допомогу постраждалим від насильства, Карітас-Волинь -6-32-12 (у Нововолинську)
• до Міжнародного жіночого правозахисного центру “Ла Страда – Україна” – 0800 -500 – 335 (стаціонарний), 386 (мобільний) – безкоштовна гаряча лінія.
– ЯКЩО ВАШЕМУ ЖИТТЮ ЗАГРОЖУЄ НЕБЕЗПЕКА ТЕЛЕФОНУЙТЕ 102
– Якщо ви стали ЖЕРТВОЮ або СВІДКОМ насильства телефонуй за номером: 0800 – 500 – 335
Дзвінки безкоштовні: зі стаціонарного телефону або 386 – з мобільного для операторів: МТС, Київстар
За визначенням Закону України “Про попередження насильства в сім’ї”, насильство в сім’ї — це “будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю”. Отже, жертвою домашнього насильства може стати будь-хто: жінка, яку постійно лає і б’є її чоловік, дівчинка-підліток, що страждає від сексуальних переслідувань свого вітчима, хлопчик, якого лупцює мати-алкоголічка, старенька бабуся, що її ненавидять власні діти… Здійснення заходів щодо запобігання насильству в сім`ї у межах надання їм повноважень накладається на відповідні підрозділи органів внутрішніх справ; органи опіки і піклування; спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань запобіганню насильства в сім’ї.
В органах міліції заходи щодо запобігання насильству в сім`ї здійснюють служба дільничних інспекторів міліції та кримінальна міліція у справах дітей. Підставою для вжиття заходів вважається відповідна заява. За результатами перевірки заяви (повідомлення) виносять офіційні попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім`ї та ставлять на профілактичний облік осіб, які вчинили насильство в сім`ї. Офіційне попередження може бути винесено осудній особі, яка на момент його винесення досягла 16-річного віку. Здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, протидія та запобігання будь-яким його проявам, надання правової допомоги особам, які потерпають від насильства в сім’ї тощо мають законну підтримку на рівні держави. Про випадки насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення необхідно повідомляти правоохоронні органи, а саме: службу дільничних інспекторів міліції – у випадку вчинення насильства дорослими над дітьми та у випадку прояву насильства особою до 18-ти років – до кримінальної міліції у справах дітей. Вказані органи виявляють причини і умови, що сприяють проявам насильства в сім’ї, ведуть профілактичний облік осіб, схильних до таких проявів насильства проводять виховно-попереджувальну та профілактичну роботу, виносять захисні приписи та офіційні попередження членам сім’ї, які вручають під розписку. Цим приписом забороняється чинити певні дії по відношенню до жертви насильства – це заборона будь-якої форми спілкування з нею, отримання про неї будь-якої інформації тощо.
Постраждалих осіб від проявів насильства в сім’ї на деякий час розміщують в спеціалізованих установах – кризових центрах та центрах медико-соціальної реабілітації, де їм надають медико-санітарну, психологічну, соціальну та правову допомогу. Особи, які вчинили насильство в сім’ї, несуть адміністративну, цивільну та кримінальну відповідальність. Також спеціалізовані установи, в яких перебували особи, що постраждали від проявів насильства в сім’ї, можуть звернутися до суду з позовом про відшкодування коштів на їх утримання до осіб, що вчинили насильство в сім’ї. Якщо Ви стали жертвою насильства в сім’ї або Вам відомі випадки реальної загрози його вчинення повідомте про це Нововолинський міський відділ міліції, а саме працівників служби дільничних інспекторів міліції або за телефоном «102» або 3-30-59, -Нововолинський міський відділ міліції.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *