<

Куди мігрували українці із російських соцмереж

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:41 | 16.06.2017 / Статті /
Перегляди
0
/ 1 коментар

Місяць тому, 16 травня, російські ресурси «ВКонтакті», «Однокласники», «Яндекс», «Mail.ru» та інші потрапили до санкційного списку України.

Протягом травня користувачі УАнету активно почали встановлювати VPN, анонімайзери та додатки у браузери. Деякі юзери перейшли до Facebook, чия українська аудиторія в день підписання указу зросла приблизно на 35%. Інші, наприклад, вперше почули про українську мережу Nimses та масово почали її підкорювати, – пише ТСН.

У Кіберполіції запевняють, що доступ до заборонених ресурсів закритий по всій Україні, але це не означає, що не можна користуватися VPN і з його допомогою заходити в російські соцмережі. Поки що анонімайзери дозволені законодавством України, а їхнє використання не регулюється.

Першими виконали указ про блокування мобільні оператори, за ними пішли й інтернет-провайдери.

Для ТСН.ua TNS Kantar дослідив українську аудиторію. Інформація та саме блокування російських ресурсів викликало ажіотаж і суттєво змінило переваги українських інтернет-користувачів.

У рейтингу популярних сайтів за десктопним охопленням за місяць в лідерах залишається Google, а на другому місці закріпився Youtube, і це все завдяки зниженню охоплення Vk.com.

Керівник проекту інтернет-досліджень Kantar TNS CMeter Анна Шахдінарян зазначає, що вже на другий день після оголошення про блокування російських ресурсів, охоплення Facebook значно зросло, а соціальна мережа Google+, як і прогнозувалося, посилила позиції і майже подвоїла своє денне охоплення.

Але рекордсменом зі зростання в травні став сайт Opera.com, він набрав додаткових 15,5% охоплення і вперше увійшов до Топ-30. Тут все просто, у цьому браузері є вбудований VPN. Перш за все, заборона російських сайтів відобразилася на зростанні Facebook – як альтернативи для частини аудиторії ВКонтакте і Однокласники, також отримали частку аудиторію і Mail.ru – портали з поштовим сервісом Google.com, Ukr.net та i.ua.

Місяць без «Однокласників» та «ВК»: куди мігрували українці

Якщо дивитися на загальну картину української аудиторії за травень, то зміни не так яскраво помітні, оскільки, начебто сайти і заборонили, але позиції вони не втратили. Це пояснюється тим, що заборона набула чинності тільки в середині місяця, але й тоді не всі провайдери встигли закрити доступ.

Загалом, тижневі охоплення заблокованих ресурсів на початок травня 2017 року впали в середньому в 3-4 рази. Піком падіння охоплення став останній тиждень травня з 22 по 28, коли вже майже по всій Україні був закритий доступ до російських ресурсів.

Тим часом поки заборонені сайти масово втрачали свою аудиторію, додатки на смартфонах використовувалися без перебоїв. Таким чином, «Вконтакті» і «Однокласники» залишилися на своїх позиціях, оскільки користувачі швидко завантажили і освоїлися з додатками VPN та іншими анонімайзерами.

При цьому кількість використовуваних соціальних мереж і месенджерів теж зросла. Значне охоплення втратили всі програми від Яндекс, крім браузера, таким чином вони забезпечили зростання для Google Карти і 2Gis.

У компанії «Київстар» також підтвердили, що після блокування російських соцмереж користувачі активніше почали використовувати Facebook, Twitter та Instagram.

«Київстар виконав вимоги Указу Президента України №122 / 2017 про призупинення доступу до ряду веб-ресурсів, які вказані в цьому документі. Зараз, згідно з даними інформаційних систем Київстар, абоненти збільшили використання соціальних мереж Facebook, Тwitter, і ін. Таким чином, трафік на Facebook збільшився на 60%, Twitter + 40%, Instagram + 33%. Зросло використання аудіо та відео контенту. Так, зростання трафіку на YouTube + 44%, Megogo + 128%, Deezer + 383%. Зараз найбільшу частку трафіку мобільного інтернету генерує аудіо та відео стрімінг, який становить 35% від загального трафіку мобільного інтернету», – повідомили в прес-центрі компанії.

Місяць без «Однокласників» та «ВК»: куди мігрували українці

В українському офісі «ВКонтакте» записали відеозвернення щодо блокування соцмережі в Україні, після нього інших коментарів у компанії не надавали. У зверненні, прес-секретар українського представництва ВКонтакте Влад Леготкін звернув увагу, що українське представництво завжди дотримувалося всіх діючих українських законів, сплачувало податки та ніколи не блокувало спільноти чи людей за політичні чи будь-які інші погляди.

Своєю чергою, «Укртелеком» таку статистику не веде, але в компанії стверджують, що вони одні з перших закрили доступ до заборонених ресурсів і повністю виконали указ.

«Ну ми одні з перших почали виконувати указ президента, який ввів в дію рішення РНБО про блокування певних ресурсів. Блокування відбувається і зараз, указ виконується, тому вони всі заблоковані, і у споживачів, а це в «Укртелеком »приблизно 1,6 млн абонентів у 2200 населених пунктах, відповідно до цього указу немає можливості відвідувати ці ресурси. Спочатку були звернення абонентів про те, чому відбувається блокування та повний перелік ресурсів, але інформації достатньо і ми вважаємо, що указ президента в повній мірі описує те, що саме блокується і чому це відбувається», – розповів ТСН.ua представник «Укртелекому» Михайло Шуранов.

Він також додав, що послуги компанії передбачають не доступ до певних ресурсів, а доступ до самої мережі Інтернет, і якщо вводяться якісь санкції, то це не обмежує користувача на доступ до Інтернет, а просто вводить якісь дії проти ресурсів.

«Тому ми не бачили жодних підстав, щоб абоненти скорочували своє перебування в Інтернеті, який надається їм в повному обсязі за винятком тих ресурсів, які були заборонені. Конкретних цифр у нас немає, оскільки ми не ведемо якусь спеціальну статистику, указ є і ми його виконуємо», – зазначив Шуранов.

Керівник відділу аналітики компанії YouScan Антон Безкоровайний розповів ТСН.ua, що аудиторія вела себе досить прогнозовано й одразу після оголошення указу президента відвідуваність зросла, проте згодом почала зменшуватись на фоні реалізації блокування провайдерами. Експерт наголошує, що активність зменшилась не до нульової відмітки, адже користувачі, які не уявляють себе без російських соцмереж, або використувують їх для бізнесу підготували обхідні шляхи.

«Була проведена низка досліджень різними компаніями, що займаються вимірюваннями активності користувачів в Мережі – всі вони підтверджують суттєве падіння відвідуваності російських соцмереж та Яндекса. Спираючись на дані YouScan, яка займається моніторингом згадок компаній користувачами в соціальних медіа, то топові українські бренди також стали менше обговорювати в російських соцмережах», – зазначають в компанії.

За словами представника компанії, більша частина аудиторії перейшла у Facebook, про що також свідчать результати досліджень.

«Крім того, підвищилась увага до українських проектів класичних соціальних мереж (саме класичних – нові проекти, наприклад Nimses зараз до уваги не беремо), але, на жаль, ще жоден з них не показав значних темпів росту, як той самий Facebook. Ukrainians, Ukrface, Друзі, Українці, Ц.укр, Inrepublic (колишня weua) – на думку спадають вони, проте нема достовірних даних про кількість користувачів там», – додав Безкоровайний.

Щодо анонімайзерів, керівник аналітичного відділу YouScan відмітив попит на VPN та анонімайзери.

«Подібних інструментів є досить багато – від готових браузерів (наприклад, Opera чи Tor) до розширень (плагінів) з необхідними функціями. На мобільних пристроях обхід блокування можна реалізувати за допомогою встановлення додатків чи використання браузерів (наприклад, Orfox)», – зазначив експерт.




один коментар
  1. Доступ в ВК есть у всех, кто этого хочет. Все зависит от личного желания и мнения

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *