<

Не депутатським мандатом, то хоч членським квитком Громадської ради, але впливати на Володимир-Волинську міську раду

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:30 | 5.03.2016 / Статті /
Перегляди
0
/ коментарі 3

Микола Юнак, Віра Чайковська-Тарликова, Віктор Вільчинський, представники ЗМІ, та ще 24-ри делегати від найрізноманітніших громадських організацій, як в басні Крилова, затіяли зіграти, правда не квартет, а Установчі збори по організації Громадської ради. І в добрих традиціях сатиричного жанру, кожен тяг у свій бік. Мало того, склалося враження, що не всі присутні навіть поверхнево знайомі із “Положенням про Громадську раду” та елементарними нормами процедури проведення таких міроприємств. Очолив це дійство Микола Гінайло. Саме під його вольовою рукою “квартет” дещо вирівнянвся.

Установчі збори по організації Громадської ради при Володимир-Волинському міськвиконкомі відкрив голова ініціативної групи Григорій Гороть. По привітальному слові, він запропонував голосуванням затвердити Порядок денний і тоді вже перейти до подальших моментів роботи. І одразу ж “отримав на горіхи”. Микола Гінайло висловив думку, що пан Гороть у процедурі ведення зборів “вже ніхто” і його робота завершилася. Пропозиція цього делегата була обрати головуючого, який і поставить порядок денний на голосування.

Голова ініціативної групи, спираючись на пункти в Положенні (не називаючи якому саме), наполіг голосувати за прийняття порядку денного. “Квартет” почав голосування і вже в процесі представниця журналістської ланки Катерині Литвинчук приходить слушна думка – а хто ж має рахувати голоси? Григорій Гороть запевнив присутніх, що він односібно має право це робити, однак присутні гаряче протестували. Член ініціативної групи Тетяна Палаєвська внесла пропозицію обрати спершу головуючого. Її підтримав і Микола Гінайло.

Зрештою, у присутніх з’явилася слушна думка звернутися до документа, який врегульовує хід Установчих зборів. Зачали читати “Типове Положення про Громадську раду”,  розроблене Володимир-Волинським міськвиконкомом, яке базується на одноіменній Постанові КМУ.

Врешті з’ясували: згідно законодавства, спершу обирається лічильна комісія, потім – головуючий і в кінці – секретар. Вирішили: із 5-ти членів ініціативної групи створити тимчасову лічильну комісію. Залишивши в спокої затвердження порядку денного, поставили на голосування питання обрання головуючого Установчих зборів.

Процедура вирішення прописаних вже законодавцем моментів зайняла у делегатів чимало часу. Склалося враження, що членами Громадської ради хочуть бути багато активних представників різноманітних організацій, а ось дізнатися на чому базується діяльність органу – руки у багатьох не дійшли.

Головуючим обрали Миколу Гінайла. Далі обрали секретаря зборів – журналіста газети “Слово Правди” Жанну Марковську. Пан Гінайло, переймаючи керівництво на себе, в першу чергу подякував ініціативній групі та голові Григорію Горотю за кропітку і не просту працю проведену ними. Голова ініціативної групи відзвітувався про проведену роботу.

В процесі звіту, були названі організації, які не встигли вчасно донести необхідні документи, аби бути допущеними до участі в Громадській раді. Серед них – ГО “Батьківщина молода”, ГО “Дай лапу”,  ГО “Захисник” та ГО “Просвіта”. 24-го лютого ГО “Захисник” принесли необхідні папери, однак вже після закриття засідання ініціативної групи. Тому їхнього делегата Григорія Кальчука до списку не включили.

І знову почалося “перетягування канату”. Григорій Гороть доводив законність дій групи, учасники зборів – з’ясовували обставини, а пан Кальчук посилався на те, що тривалий час перебував у шпиталі і не міг фізично донести необхідні документи. Зрештою, “гордієв вузол” розрубала пані Палаєвська, яка запропонувала не влаштовувати стару бюрократичну систему, а все ж завижити на поважність причин, з яких голова “Захисника” не міг вчасно подати папери та включити і цю організацію до складу претендентів на участь у Громадській раді.

Микола Юнак вніс пропозицію все ж таки проголосувати та включити до кандидатів і пана Кальчука. Головуючий поставив на голосування і більшістю голосів ГО “Захисник” допустили до участі в ГР.

Були і такі кандидати, які з тих чи інших причин не з’явилися на Установчі збори. Зокрема, це представники ГО “Активіст”, інтернет-видання “БУГ” та ГО “Правий Сектор”. Присутній на зборах голова “Активісту” Костянтин Зінкевич запропонував не закривати збори, а оголосити у них перерву. Зачекати явку відсутніх та за декілька днів зібратися знову. Цю пропозицію, ніби, підтримали. Однак, під час голосування за допущення делегатів на розгляд міськвиконкому ця пропозиція знівелювалася.

Микола Гінайло, при постановці питання про затвердження списку кандидатів зачитав і імена відсутніх. більшість проголосували “за”, рішення прийняли, однак Інна Селіванова виступила із запереченням проти такого ходу справи і запитала, чому включили відсутніх.

“Рішення вже прийняте”, – заявив головуючий та постановив: рекомендувати міськвиконкому затвердити Громадську раду у кількості 27-ми членів. В такій же чисельності визначили і кількісний склад ради. Далі Микола Гінайло проголосив відкриття першого засідання ГР, однак його зупинила юристконсульт Юлія Католик. Юристка пояснила, що такий крок можливий лише після затвердження міськвиконкомом складу учасників. Наразі такий крок не легітимний.

Установчі збори на цій тональності закінчилися. Тепер – усі в очікуванні рішення виконавчого комітету та з прагненнями до потужних звершень на користь громади міста.

IF
IF




коментарів: 3
  1. раді можна поспівчувати… такої різношорстної публіки докупи давно не збирали))) якщо навіть колись вдасться зібрати кворум, то рішення прийняти буде вже точно не можливо)))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *