<

Поновити на посаді звільнену працівницю Іваничівський відділок поліції змусив Окружний адмінсуд Волинської області

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:18 | 27.01.2016 / Володимир, Статті /
Перегляди
19
/ коментарів 8

Зміна назви – не значить зміна суті. У новоствореній поліції, як і у Датському королівстві, не все гаразд. Зокрема, способи виконання вказівок “зверху” залишилися старими – будь-які методи виправдовують поставлені цілі. В Іваничівському відділку, аби добитися наміченого скорочення штату вирішили звільнити жінок, які перебувають у декретних чи передпологових відпустках. Настрахати та досягти свого керівництву відділку у більшості випадків вдалося. Однак, були і ті, які на компроміси не пішли, а відстояли свої законні права у суді.

Юлія Сватко з 2014-го року перебуває у декретній відпустці. Синові – лише 1 рік та 4-ри місяці. До виходу на роботу лишається не малий термін. У відпустку по догляду за дитиною виходила із Іваничівського відділення міліції, з посади інспектора слідчого відділення.

Із початком реорганізації міліції у поліцію, молоду маму, разом із іншими коліжанками, які також перебували у декреті, або ж у передпологовій відпустці, викликав начальник відділення . Під час розмови при всьому особовому складі на зібранні  він повідомив жінкам, що всі вони мусять перервати законні відпустки, вийти на роботу та перевестися із міліції у новостворену поліцію. В іншому випадку, працівниці будуть звільнені зі своїх посад. Спиралися керівники відділення виключно на Закон України “Про національну поліцію”. Кодекс законів про працю та інші нормативні акти України тодішніх міліціянтів не цікавили.

Згідно із тим же таки Кодексу законів про працю звільнити працівницю, яка перебуває у декреті можна лише у випадку повної ліквідації підприємства. І то – попередивши про це за 2 місяці та забезпечивши людину рівноцінним робочим місцем. І хоча Міністерство внутрішніх справ презентує форматування міліцейської структури як ліквідацію, однак, є фактори, що вказують швидше на реорганізацію структури. Зокрема, приміщення у поліції залишилися ті ж, що були і у міліції. Майно – так само залишилося від колишньої структури.

Пані Юлія, хоч і панікувала з приводу можливої втрати роботи, однак послухала чоловіка – місцевого активіста Тараса Сватка – та не написала рапорту на звільнення із міліції.

Однак, через певний час Юлію Сватко таки звільнили. У наказі про звільнення на диво причиною була вказана не ліквідація структури, а скорочення посади, яку займала жінка. Не ледачий чоловік поцікавився у відділі кадрів, чи насправді скорочена посада інспектора слідчого відділення. На превелике здивування пана Тараса, посада виявилася… не скороченою!

Подружжя, ознайомившись із Законом України “Про національну поліцію”, а також із іншими законодавчими актами, вирішили у судовому порядку відстоювати свої права та вимагати поновлення Юлії на посаді.

На перше засідання в Окружному адміністративному суді Волинської області представники юридичного департаменту Управління Національної поліції у Волинській області не з’явилися. Мотивація – селекторна нарада з Києвом. Слухання перенесли на 5-те січня 2016-го року.

На друге засідання представниця юрдепартаменту прийшла. У лінії свого захисту пані керувалася виключно Законом “Про Національну поліцію”. На думку незалежних юристів, даний нормативний акт суперечить ряду інших законів України та протирічить конституційним нормам. Складається враження, читаючи цей закон, що писали його на нашвидкуруч та не зовсім юридично грамотні люди.

На щастя, суддя прийняв до уваги аргументи Тараса Сватка, який особисто захищав свою дружину та виніс рішення про відновлення на посаді Юлії. До закінчення декрету, жінку ніхто не чіпатиме. А далі, сім’я сподівається підтягнутися у нормативно-правовій базі та фізичній формі і пройти переатестацію та продовжити роботу вже у поліції.

12584237_940889319320527_1656391884_n
12592057_875575962540440_1011748651_o
12633333_875575969207106_345663528_o




коментарів: 8
  1. То Юля молодець! Дівчина не побоялась піти проти системи і відстояти законним шляхом свої права. Саме такі люди повинні служити в новій поліції – чесні, справедливі та принципові.

  2. Всі молодці,і дружина,і чоловік! За гарною дружиною завжди стоїть впевнений і відважний чоловік,і навпаки. Гарний приклад, яким треба бути справжнім українцем у новій, розвинутій державі. Хоча саме такі як Сватки і є прикладом людей,що змінюють країну на краще! Дай вам Бог здоров’я і сили!!!!!

  3. Більш чим впевнена, що цій дівчині “не пробачать” її поновлення. Маю знайомого, який кілька років тому теж судився з міліцією, а коли його поновили, то через деякий час все одно звільнили. Шкода, що в нашій країні “безпредел” вище законів і моралі.

  4. Я незнайома ні з Юлією, ні з іі чоловіком. Мене вражає поведінка людей!!!! Люди просніться!! Вам хватає сміливості і виховання казати людині незнаючи іі( або навіть знаючи поверхнево) що іій непідходить та робота??????? Я шокована! А вам яке до того діло? Вони молодці, в першу чергу непобоялися відстояти своіі права, так як вбільшості з вас, піджимають хвости і сидять!!! І чому це вона повинна виходити з законного декрету, щоб всі були рівні?! Люди ви самі собі суперечите, хочете щоб в державі дотримувалися законів? Так ви самі ііх і порушуєте! Прийде час і вона пройде переатестацію. А ні то звільнять але не під час декрету.

Коментування вимкнено, але є можливість надіслати нам повідомлення на пошту - bugorgua@gmail.com

19 Квітня, П’ятниця