<

Історія зубної щітки: від сучка до ґаджета

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:06 | 4.11.2020 / Статті / /
Перегляди
226
/ Коментарі відсутні

Люди почали піклуватися про гігієну порожнини рота ще в глибоку давнину. Першим прообразом сучасних аксесуарів стала зубочистка. Ця приналежність могла багато розповісти про добробут і соціальне становище свого власника. Адже для її виготовлення використовувалися не тільки оброблені тріски, сучки, а й дорогоцінні метали.

Першими відзначилися китайці. Саме вони придумали вставити у бамбукову паличку пучок щетини кабана, але спеціальних засобів для чищення не було і приналежність використовувалася самостійно. Незабаром цей аксесуар був завезений до Європи, але особливою популярністю не користувався. Вважалося, що для очищення достатньо прополоскати рота спеціальною рідиною.

Дослідження та удосконалення

Ситуація дещо змінилася після того, як французький дантист П’єр Фошар опублікував матеріали своїх практичних досліджень. Він ретельно вивчив 102 основні проблеми в стані зубів і прийшов до висновку, що однією з основних причин їх виникнення є неправильна або недостатня гігієна порожнини рота.

Саме Фошар першим став стверджувати, що зубну щітку слід використовувати на регулярній основі – щодня, вранці та ввечері. Він також проаналізував можливості матеріалів, які застосовуються для її виготовлення в Азії і Європі, та прийшов до висновку, що кінський волос занадто м’який для видалення нальоту, а щетина кабана травмує ясна. Але запропонувати власний, оригінальний варіант не зміг, хоча рекомендував використовувати для протирання морську губку.

Наприкінці 18 століття французький мікробіолог Луї Пастер, який раніше займався дослідженнями в галузі фізики і фізіологічної хімії вирішив повністю присвятити себе медицині. Троє дітей вченого загинули від тифу й він всі свої сили та знання направив на розробку основ вакцинації.

Пастер висунув гіпотезу, що причинами запалень в порожнині рота є розмноження бактерій у вологому середовищі натуральної щетини. Стоматологи почали рекомендувати кип’ятити зубні щітки, але під впливом високих температур вони швидко зношувалися. З появою в 1937 році нейлону ця проблема була вирішена. Новий матеріал не вбирає вологу, стійкий до впливу хімічних речовин, відрізняється високою пружністю й еластичністю.

Розумні моделі

В кінці 30-х з’являються кольорові та електричні варіанти. Після Другої світової війни виробництво приладдя для чищення порожнини рота стає масовим. Багато компаній починають жорстку конкуренцію та намагаються вразити потенційну аудиторію інноваційними ідеями. Відвідавши сайт https://makeup.com.ua/categorys/204727/, ви зможете переконатися, що зубна щітка – сучасний, багатофункціональний гаджет. Більшою мірою це стосується електричних моделей. Зупинимося докладніше на особливостях пропонованих виробів:

  • Механічні. Мають круглу головку та складаються з держака та насадки, яка за допомогою обертальних рухів видаляє забруднення. При підборі враховуємо рівень жорсткості, частоту обертання, кількість запропонованих насадок і режимів роботи. Такі моделі можуть використовуватися власниками чутливих зубів, а також під час носіння брекетів, але при запальних процесах у яснах (наприклад, при гінгівіті, пародонтиті) вони протипоказані.
  • Звукові. Наділені довгастою головкою. Звукові хвилі сприяють швидкому змішуванню слини, води та зубної пасти. Стійка піна, що утворилася з легкістю проникає навіть у важкодоступні місця. Поєднання механічного та звукового очищення дозволяє ефективно видаляти наліт без пошкодження емалі, а також виконувати делікатний масаж ясен. До недоліків відноситься шум під час роботи та дискомфортні відчуття при запаленні ясен.
  • Ультразвукові. Вважаються найефективнішими в очищенні міжзубних і підясневих ділянок. Пояснюється це тим, що ультразвукові хвилі змушують щетинки виконувати коливальні рухи. Такі моделі не рекомендується застосовувати при деяких видах гінгівіту, при чутливій емалі, при носінні кардіостимулятора, а також для зубів, які були реставровані.

Сьогодні виробники пропонують електричні щітки, які призначені для дорослих і дітей. Дитина віком старше З-х років із задоволенням буде використовувати для чищення механічний варіант, а з 12 років вже можна переходити на пристрої для дорослих.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *