<

Гроші закінчилися: в Іваничівському районі працівників попросять вивільнити приміщення бюджетних установ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:00 | 24.10.2018 / Статті /
Перегляди
6
/ коментарів 8

Після того, як останні села Іваничівського району доєднаються до існуючих територіальних громад, обсяг власних доходів районного бюджету в 2019-му році становитиме менше мільйона гривень. З цими коштами район абсолютно не здатен профінансувати бюджетні установи, які перебувають у його комунальній власності. Відтак, у керівників Іваничівщини варіантів розв’язки критичної ситуації є небагато: або передати їх на баланс Іваничівської громади та залучити інші ОТГ до їх співфінансування, або ж працівникам установ доведеться вивільнити приміщення.

Питання подальшої долі районних установ обговорювали 23-го жовтня на нараді, яка відбулась за участю голови Іваничівської районної державної адміністрації Лілії Кревської, її заступника Людмили Войтович, начальника управління фінансів райдержадміністрації Тетяни Крась, голів Іваничівської, Павлівської та Поромівської ОТГ району Федора Войтюка, Андрія Сапожника, Євгенія Недищука, а також заступника голови Литовезької ОТГ Галини Гресь, представників окремих районних установ.

На всі бюджетні установи лишиться 700 тисяч фінансування

В Іваничівській РДА пояснюють, що оскільки ресурсна база районного бюджету у 2018-му році зменшилась  більш як на 85 відсотків, район не має можливості фінансувати установи, які перебувають у його комунальній власності, а саме: будинок дитячої і юнацької творчості (далі БДЮТ), позаміський оздоровчий заклад «Барвінок», ДЮСШ, музична школа, музей, РД «Просвіта», територіальний центр соціального обслуговування, ЦССДСМ. Якщо в районі після доєднання сіл до ОТГ лишиться всього одна сільрада, то в 2019-му році його бюджет становитиме близько 700 тисяч гривень.

Нагадаємо, що Постановою Центральної виборчої комісії від 12-го жовтня 2018-го року № 157 визначено перелік місцевих рад Волинської області, у яких призначаються додаткові місцеві вибори 23-го грудня 2018-го року. До Павлівської сільської ради доєднаються: Колонська сільська рада (села Колона, Волиця), Милятинська сільська рада (села Милятин, Грушів), Радовичівська сільська рада (села Радовичі, Щенятин); до Поромівської сільської ради доєднаються: Морозовичівська сільська рада (села Морозовичі, Волиця-Морозовицька, Русовичі), Старолішнянська сільська рада (села Стара Лішня, Будятичі, Космівка, Нова Лішня, Осмиловичі). На сьогодні йде також мова про можливе доєднання Грядівської та Грибовицької сільради до міста Нововолинська, в результаті якого в Іваничівському районі залишиться всього одна сільська рада – Луковичівська.

Через це в райдержадміністрації звернулися до сільських та селищного голів об’єднаних територіальних громад з проханням розглянути питання надання субвенції на співфінансування установ у 2018-му році, а також прийняти рішення щодо передачі окремих районних установ у комунальну власність громад, передбачивши для них відповідне фінансування у проектах бюджетів на 2019-ий рік.

Лілія Кревська: «Якщо закриють установи – хана Іваничам»

Під час наради голова РДА звернулася до селищного голови Іванич з пропозицією на сесії селищної ради розглянути питання передачі майна БДЮТ, ДЮСШ, музичної школи у комунальну власність Іваничівської селищної громади та передбачити їх фінансування у 2019-му році із селищного бюджету.

«На наступний 2019-ий рік наш бюджет становитиме або 2 мільйони, або 700 тисяч (у разі доєднання Грядів і Грибовиці до Нововолинська, – авт.), а на фінансування одного лиш БДЮТу потрібно виділити 900 тисяч. Сама установа знаходиться на території Іваничівської ОТГ, у ній 70 відсотків дітей – це діти з Іваничівської громади. Якщо ви не берете ці установи, значить, ми будемо змушені попередити людей про можливе вивільнення. Ще раз хочу сказати, що районного бюджету як такого немає. На сьогодні ці установи наші, але коли села доєднаються до громад, їх повинні взяти ви. Перерахувати свій бюджет, подивитися, де можна зекономити», – звернулася Кревська до Войтюка.

У райдержадміністрації кажуть, що фінансовий ресурс, який надходить у 2018-му році від бюджетів ОТГ на спільне утримання окремих установ не забезпечує їх мінімальної потреби  в коштах.

Згідно розрахунків головних розпорядників коштів для своєчасного фінансування захищених видатків районних установ за вересень і у ІV кварталі 2018-го року із бюджетів ОТГ необхідно отримати додатково на співфінансування 2,7 мільйона гривень субвенції. Зокрема, із бюджету Іваничівської селищної ради недоотримано 1462,0 тисяч гривень на співфінанаування БДЮТ, ДЮСШ, музичної школи, територіальний центру та оплату енергоносіїв КНУ «Іваничівський ЦПМСД». Із бюджету Литовезької ОТГ недоотримано 224,1 тисяч гривень субвенції на співфінансування територіальний центру і музичної школи. Із бюджету Павлівської ОТГ недоотримано 886,4 тисяч гривень субвенції на утримання територіальний центру, музичної школи, ДЮСШ, оплату енергоносіїв  ЦПМСД і з бюджету Поромівської ОТГ – 145,6 тисяч гривень субвенції на співфінансування територіальний центру.

«З першого січня потрібно платити людям зарплату, а з першого листопада попереджати про можливе вивільнення. Тому ми просто волаємо до наших територіальних громад, які мають за 4-ий квартал людям сплатити гроші, що їм заборгували, бо це заробітна плата. І ми не можемо чекати стабілізаційної дотації, бо вона прийде під новий рік, в грудні, а люди вже не отримують зарплатні.

Ви всі живете тут багато років. Подивіться, тут був консервний завод – нема, був хлібокомбінат – нема. Гляньте, які в нас умови, де стара лікарня – це ж можна фільми жахів знімати! Якщо закриють установи – хана Іваничам», – сказала голова РДА.

Федір Войтюк: Цей коник двох не витягне або Яка функція райради банкрута?

Голова Іваничівської громади впевнений: бюджетні установи його ОТГ, як і район, не в змозі профінансувати. Він говорить, що громаді практично нема звідки брати надходжень, зона оподаткування фактично не збільшується.

Войтюк запропонував суму, яка потрібна на фінансування цих установ, поділити між всіма громадами Іваничівського району порівну.

«Сьогодні ставиться питання про те, що Іваничівська громада повинна це все забрати. Скажіть, будь ласка, звідки взяти гроші? Одна ОТГ всього не витягне, хоча я вже говорив, що до кінця року наша громада виділить кошти на терцентр і на будинок школяра. Надходження, які були в четвертому кварталі, будемо старатися направити саме туди. Ми не відмовляємося співфінансувати, але ставитися питання, ніби завтра ми все забираємо? Потрібно поставити питання так, щоб на 2019-ий рік 4 громади в рівній пропорції на час перехідного періоду фінансували ці установи, а не шукати, кому “спихнути” будівлі районної комунальної власності. Бо ніхто мене не змусить взяти їх на баланс, а потім сидіти і плакати, а поряд щоб плакали працівники установ, яким бракуватиме на зарплату», – відзначив Войтюк.

Він також зауважив, що відповідь на пропозицію взяти не всі, а кілька установ на баланс Іваничівської ОТГ, може дати тільки тоді, коли буде бачити проект бюджету на 2019-ий рік. Крім того голова сказав, що це питання повинне вирішуватися не ним одноосібно, а на сесії і за нього мають проголосувати депутати.

«У мене питання: яка функція району з 1-го січня, якщо установи фінансуватимуть громади? Функція банкрута яка? Поясніть, будь ласка, мені і колегам з громад. Утримуйте або будьте здорові, розходьтеся. Для чого тоді район?», – підсумував він.

Андрій Сапожник: «Продати якесь село в рабство, щоб утримувати район?»

Підбивши суми, потрібні на фінансування бюджетних установ району, присутні на нараді обчислили, що кожній громаді треба виділити по 3 мільйони гривень, аби їх врятувати.

«Якщо в нас власних доходів 7 мільйонів, а 3 віддамо району, то що в нас лишається? Продати якесь село в рабство, щоб утримувати район? Ми не маємо таких грошей.

До нас доєднуються сільради і сьогодні думаємо, як їх приймати, щоб не збільшувати штат. В нас має бути 16 шкіл. В першу чергу вирішуємо питання, як утримувати їх. Чи закрити навчальні заклади і дати гроші на район?», – сказав голова Павлівської ОТГ.

Голова Поромівської громади Євгеній Недищук натомість зауважив, що готовий частково виділяти кошти на установи, де навчаються або які відвідують діти з його ОТГ.

Відтак, пропозиція Войтюка порівну фінансувати установи районної комунальної власності коштами чотирьох громад остаточно головами підтримана не була.

Лілія Кревська підписала звернення до голів територіальних громад, в якому йшлося про те, що «незадовільне відношення ОТГ до співфінансування районних установ, які розташовані на їх територіях, ставить під загрозу подальше існування цих установ». Вона висловила прохання керівникам ОТГ до 25-го жовтня надати відповідь про прийняті рішення щодо їх утримання.

У ситуації, яка склалася, та керуючись статтею 51 Бюджетного кодексу України, керівники установ, які перебувають у районній комунальній власності, змушені повідомити працівників про можливе вивільнення.

Юлія Ховайло, інтернет-видання «БУГ»




коментарів: 8
  1. Пенсіонерів на пенсію. Скоротити бюрократів і от маєш економію. А то секретарів, методистів, заступників, переступників понабирали, аж кабінети тріщать. На поле працювати і заробляти для громади не хочуть, так як прості трударі-селяни, картоплю, пшеницю, буряки вирощувати,нє?

  2. “Продати якесь село в рабство, щоб утримувати район?” – угу, продати… пшекам.. може “раби” будуть радіти, бо зразу стануть европейцями.. ще на тих хто залишиться будуть з висока поглядати

  3. Наплодили чиновників, а накормити немають чим? Веслом під зад, як мінімум половину, і відразу кошти з’являться…

  4. Кошлатий В.А
    Приїхав 24.10.18 з іншого міста, будучи мешканцем Іванич, щоб зареєструватися ФОПом та підтримати район заплативши податки,отримав від державного реєстратора та місцевої податкової стільки палок в колеса!!!!, що хочеться ПОСЛАТИ вас всіх……. Та живіть і плачте далі, що вам всім хреново та грошей нема. Вони є у вас під носом – тільки йдіть одне одному на зустріч та підтримуйте одне одного в такий перехідний період.
    P.S. Що я і хотів зробити… але як сказала мені державний реєстратор: ” – читайте законодавство”.

  5. 24.10.18 Я Кошлатий В.А. приїхав з іншого міста, будучи мешканцем Іванич,зареєструватися ФОПом, щоб підтримати район заплативши податки. Отримав від державного реєстратора та місцевої податкової стільки палок в колеса!!!!!!, що хочеться ПОСЛАТИ вас всіх…..
    Сидіть та плачте, як у вас все хреново та грошей нема.
    А слабо піти одне одному на зустріч та підтримати одне другого. Як наприклад місцевих ФОПів. І не тре ба дивитися на сусідні громади….
    Я , як майбутній платник податків до вас прийшов, та ваші ” фахівці” в особі держ.реєстратора та податкової- порахували за важливішою свою обідню перерву та незацікавленість в тому всьому про що ви тут описували.
    P.S. Велика “подяка”
    державному реєстратору -за некваліфікованість займаної посади.
    -:”читайте законодавство”-як ви мені сказали. І таким чином відшили потенційного платника податків…..
    ДЯКУЮ!!!!!

    • То так Кревська займається розвалом району. Вроді би і нічого поганого не роботь, так і не робить жеж нічого щоб його зберегти. Одні лозунги і популізм. Головне щоб фото вийшло…

  6. Голова РДА Лілія Кревська навпаки хоче зберегти районні установи і тому просить про співфінасування голів ОТГ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *