<

“Хочете, щоб депутати вас представляли, а не продали? Слідкуйте, контролюйте, цікавтеся тим, що вони роблять”, – Єгор Соболєв

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:33 | 7.10.2016 / Статті / /
Перегляди
0
/ 1 коментар

За сприяння громадської організації «Інтерньюз-Україна» у рамках Програми USAID Рада в Українському кризовому медіа центрі відбулося звітування народного депутата Єгора Соболєва перед представниками регіональних ЗМІ. Народний депутат України 8-го скликання (Об’єднання “Самопоміч”), голова Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції, в минулому журналіст газети «Дзеркало тижня» та журналу «Кореспондент», екс-голова Київської незалежної медіа-профспілки розповів про свою депутатську діяльність та власні погляди на реформи в Україні.

У нас є класні спортсмени, солдати і т.д, а от з управлінцями міст велика-велика біда…

В суспільстві є така класна форма втечі від реальності: всі депутати крадуть і я їм не вірю. Думки частково правдиві, але вони ведуть в нікуди. Завжди кажу людям: хочете, щоб були нормальні закони, щоб депутати вас представляли, а не продали – слідкуйте, контролюйте, цікавтеся тим, що вони роблять, бо вони роблять це від вашого імені. Подобається вам чи ні. З іншого боку, дуже важливо, щоб і в парламентаріїв була інформація про їхню діяльність не тільки перед виборами. Кожен місяць, рік, постійно і регулярно вони мусять звітувати і, звісно, краще, коли це не просто красива картинка, а серйозна дискусія з людьми, яких він представляє від округу або політиної сили.

img_7740

Йшов в парламент заради закону про відкритість власності

Найважливішим в своїй роботі вважаю очолення Комітету з питань запобігання і протидії корупції. Все антикорупційне законодавство, яке ухвалює парламент, розробляється в нашому комітеті. Я обговорюю з представниками різних політичних сил, щоб вони підтримали закони. А ще краще, залучаю до цього громадськість і журналістів. В такий спосіб ми прийняли низку в доброму значенні революційних законів – «Про відкритість використання публічних коштів» , наприклад.

Прозорість – це дуже потужний антикорупційний крок. Після Революції почали виникати скандал за скандалом, тому що посадовці не могли пояснити, звідки у них майно. Як приклад може слугувати історія з маєтком екс-керівника ДАІ України Єршова. Це була дія Закону “Про очищення влади”, за яким всі посадовці мали оприлюднити свої декларації. Коли журналісти почали копатися в деклараціях і співставляти інформацію з реальними статками чиновників, знайшли купу відмінностей, і це, як правило, закінчувалося скандалами та відставками, тому цей закон вважаю найважливішим. Чесно кажучи, заради нього і йшов в парламент. Колись, ще в березні 2014-го року, сфотографував своє майно – квартиру, машину, дачу – і виставив блог в “Українській правді”. Написав, що має бути закон, за яким так чинитимуть інші посадовці.

img_7776

Нас чекає величезна битва в Раді, щоб вберегти статтю “незаконне збагачення” і її силу

Розповім про ще один закон, яким дуже пишаюся: за порадою грузинських друзів написали статтю в Кримінальному кодексі, яка називається “незаконне збагачення”. Тепер тягар доведення, що майно є законним, лежить на посадовцеві.

Раніше правоохоронні органи мали доводити, що майно є незаконним. Спробуй знайти аргументи для слідчого про річ, що украли 5 чи 10 років тому, тим більше в наших корумпованих органах. Сьогодні все зовсім інакше, наприклад, прокурор зони АТО Кулик, який вперше в історії України звинувачується по цій статті, змушений на допитах доводити, звідки у його цивільної дружини з’явилися квартири, розкішне авто тощо.

Думаю, що це основна з причин нападу і бажання швидко переписати законодавство про декларації. Бо коли така інформація буде оприлюднена, розлідуватиметься саме за статтею про незаконне збагачення. І я прогнозую, що нас чекає величезна битва в Раді, щоб вберегти цю статтю і її силу.

Велика боротьба була також з Конституційним судом, який постійно хотів скасувати закон про люстрацію.

Пишаюся співавторством закону про декомунізацію. Я за фахом історик й знаю, що в нас украли все, включно з пам’яттю, і багато десятків років обманювали. Через нас ця пам’ять починає повертатися. Це є дуже важливим кроком, який має неоціненне значення.

Думка Антикорупційного комітету важлива в парламенті

Мене часто люди зупиняють в метро або ще десь і наводять факти корупції. Насправді комітет створений не для того, щоб арештовувати корупціонерів, як часто сподіваються люди, а щоб зупиняти корупцію в законопроектах парламенту. Ми залучили групу громадських експертів, щоб вони нам допомагали. В 297-ти законопроектах, які були зареєстровані, знайшли корупціогенні норми і жоден з них не став законом. Думка нашого комітету в парламенті має доволі серйозне значення.

Що ми тільки не робимо, щоб привернути увагу до факту саботажу законів! Мітинги навіть влаштовуємо. Дитячий санаторій, який у моєму окрузі, зайняли силами громадськості, бо його багато років тому украли Мартиненко, Жванія та син Омельченка, а Віталій Кличко не хоче працювати, щоб повернути це майно.

img_7766

Засідання парламенту “прогулював” два рази

Робота з людьми важка і невдячна, бо, як правило, на прийом приходять люди, що зневірилися вже у всьому, пройшли всі кола пекла. Нещодавно зустрів підприємця, якого викрали, але він зміг передомовитися з викрадачами про велику суму грошей і вони його відпустили. Уже шостий генеральний прокурор не може розслідувати це викрадення, бо в ньому брали участь співробітники правоохоронних органів й система кругової поруки їх захищає. Таких людей дуже багато і вони приходять до тебе зі своїм болем, й часто ти розумієш, що мільйонів депутатських звернень все одно не вистачить, щоб змінити історію. Але в частині випадків одного звернення вистачає. І коли я бачу людину, яка мені говорить, що ми їй допомогли – дуже-дуже радію.

Зараз в мене найбільший виклик – все встигнути прочитати і проконтролювати відповіді на звернення. Найпопулярніші з них – про безвідповідальність правоохоронних органів.

Засідання парламенту прогулював 2 рази. Їздив у Венеціанську комісію з міністром юстиції. Це стало дуже важливим кроком, адже комісія визнала, що Україна має право на люстрацію. Інакше Конституційний суд давно з радістю та ще й з посиланням на європейців скасував би це рішення.

Другий раз “прогуляв”, коли потрапив до лікарні з апендицитом – тоді був відсутній 4 дні, це 7 засідань. Власне кажучи, весь інший час я до парламенту ходив.

img_7755

На місцевому рівні вибирайте керувати людей, які дбатимуть про довкілля

У питання про екологічні злочини є дві проблеми: творення законодавства, за яким будуть штрафи “драконівські” як стимул для керівників підприємств дбати про довкілля, а не ігнорувати його. Друга – впровадження цього законодавства.

Минулої зими багато часу провів у Кривому Розі і переконався, що великі підприємствва, які там розташовані і дуже шкодять довкіллю, насправді в змові з місцевою адміністрацією, у якій навіть відповідну плату за землю з них не беруть, не говорячи про контроль. Написати новий закон можна, але хто буде домагатися його втілення? Люди мають хоча би на місцевому рівні вибирати представників влади, які дбатимуть про довкілля.

Маємо тепер аферу, яка називається “субсидії”

Ми відмовилися від великого шахрайства, яке називалося “низька ціна на газ та дотація “Нафтогазу”. Ціна для людей була низькою, але в 2014 році уряд брав величезні суми – близько 10 млд доларів на рік з платників податків – і давав їх “Нафтогазу” на так звану компенсацію різниці між реальною ціною газу і тією, що встановлена офіційно. Добре, що ми від цієї афери відмовилися. Правда, здається, маємо тепер іншу, яка називається “субсидії”. Наша пропозиція – ціни мають бути прозорими, тому що ми жодного разу не отримали розрахунку, чому ціна є такою. Ні “Нафтогаз”, ні уряд, ні міністерство енергетики не здатні донести ці цифри. Сама система субсидій, яка по факту є часто взаємозаліком, а не живими грошима, що сплачуються людям, породжує багато зловживань – від мертвих душ до непрозорої бухгалтерії. Як з цього виходити? У кожної послуги має бути чіткий постачальник, бо зараз рідко власники квартир мають угоди на постачання води чи тепла. Коли ми знаємо, хто нам постачає світло, ця компанія несе перед нами відповідальність, а ми перед нею. Наступний етап – встановлення індивідуальних лічильників. Тільки тоді зникне шахрайство.

Роздержавлене ЗМІ – супер для всієї країни

Дуже важко розпрощатися з державним медіа, є багато перепон в рішеннях уряду. Проте ми будемо штовхати Кабмін, щоб прийняв цю постанову. Голосували за роздержавлення засобів масової інформації, тому що залежність ЗМІ завжди була смертельним вироком для свободи слова. Якщо їх зробимо незалежними, то це буде супер для всієї України.

img_7734




один коментар
  1. Оце саме таким чином намагаюся діяти і я, хоча і не в такому масштабі. Не розумію слів “зневіра”, “розчарування”, “депресія”… Як можна розчаруватися у правді, коли знаєш, що чинив і чиниш правильно? А твої недруги цікавляться лише одним – грішми. Як можна розчаруватися у Богові? Чому переважна більшість людей спробувавши якусь справу, і вона у них не вдалася із першого разу, покидає її і більше до цього не повертається? Чому вони не можуть бути твердими та сміливими? Чому так бояться за себе? Тіло – ніщо! Сила духу – все!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *