<

Футурологи світу зазирнули у недалеке майбутнє та розповіли, що чекає людство

Цей запис опубліковано більш як рік тому
06:40 | 27.01.2021 / Статті / /
Перегляди
151
/ 1 коментар

Починаючи від нових додатків для смартфонів, що й так, здавалося, роблять вже все на світі, й закінчуючи автомобілями без керма та людиноподібними роботами, у науці й техніці за останнє десятиліття сталися визначні технологічні прориви. Отож який захопливий прогрес на нас чекає протягом наступних десяти років?

Укрінформ зібрав думки найкращих футурологів світу. 

Традиційна модель держави звільнить місце для порядку, заснованого на інтересах людини

Світова система динамічно розвивається та експериментує з новими формами державотворення. Футуролог, доктор Емі Залман склала список із шести нових моделей державного управління. Деякі з них можуть стати міжнародними трендами, одна – суто організаційна модель, але решта – інновації в управлінні.  

Кожна з шести нових моделей державного управління матиме чотири важливі риси: наголос на новітні технології, мережеві форми організації, багаторівневість управління та розподілений чи делегований авторитет.

Марс може стати місцем для відпочинку

Нема можливості дихати на Марсі, тому на Червоній планеті спочатку потрібно засіяти ґрунт, аби утворився кисень – тобто потрібно оземлити Марс. Це не утопія, а реальний шлях до майбутньої колонізації інших планет. Ось про який рівень геоінженерії сьогодні має йтися.

Коли людство навчиться оземлювати планети, з’явиться сенс поговорити про астропереселенців. Поки цього не сталося, ми житимемо у замкненому просторі, що імітуватиме Землю. Зверніть увагу, Антарктида помірніша і вологіша за Марс, але не видно, щоб забудовники наввипередки споруджували там житлові комплекси.

Комети мають необмежені запаси води. Перший у світі трильйонер буде тим кмітливцем, котрий навчиться використовувати космічні ресурси. Уявіть, що виникла можливість розподілити ресурси по цілому світу, але розподіляти туди, де вони найбільше потрібні? Приблизно третина військових конфліктів базується на обмеженому доступі до ресурсів. Якби до 2050 року ми отримали глобальний доступ до космічних ресурсів, зникла б сама потреба у війнах.

Безсмертне тіло Венери, швидкість Меркурія, сила Зевса

У найближчі три десятки років ми побачимо поступовий перехід від Інтернету до “мозкової Мережі” (brain-net), де думки, емоції, почуття та спогади миттєво поширюватимуться по цілій планеті. Нині вчені навчилися підключати мозок до комп’ютера і декодувати деякі людські спогади та думки (йдеться про одну з компаній Ілона Маска – “Neuralink”, що п’ятий рік працює над створенням інтерфейсу мозок-комп’ютер.)

На поверхню мозку імплантується чіп розмірами 4х4 мм і дуже тонкими нитками з’єднується з нейронами. 96 ниток мають 3072 електроди, що вловлюють електричні сигнали, які виникають у нейронах. Так створюється штучний канал для передачі інформації в обидва боки. Система в 1000 разів перевершує за можливостями кращий нейрокомп’ютерний інтерфейс, що нині використовуються для лікування хвороби Паркінсона.

Як прогнозують, у найближчу декаду років медицина розвиватиметься у геометричній прогресії. Незабаром зі смертельним недугом боротимуться як зі звичайною застудою 

3D-принтери почнуть друкувати людські органи

Людство уже навчилося використовувати людські клітини для вирощування шкіри, хряща, носа, вуха, клапанів серця, сечового міхура і тд. У майбутньому виростять печінку, нирки, підшлункову залозу. До 2050 року з’являться технології редуплікації більшості життєво важливих органів людського тіла, за словами вчених.

3D-принтери почнуть друкувати людські органи з використанням модифікованих стовбурових клітин із власною ДНК пацієнта.

2022 рік

У побуті роботи стануть настільки ж звичними, як свійські тварини. Уряди розвинених країн почнуть приймати закони, аби врегулювати взаємовідносини між людьми і біонічними створіннями (кіборгами). На кілька років раніше це станеться з віртуальними персонажами, спілкуванню з якими молодь приділятиме більше часу, ніж розмовам із живими людьми.

2024

Системи автопілота й допомоги водіям поширяться на легковий, вантажний і громадський транспорт. Низка розвинених країн заборонять людям керувати авто без електронного асистента водія. У період з 2021 по 2025 роки з’являться компактні персональні літальні апарати.

2025

Кишенькові гаджети почнуть витісняти імпланти. За допомогою нано-роботів, інших технологій, яким поки навіть назви немає, людство ефективно боротиметься з процесами старіння і постійно подовжуватиме середній вік життя. 

2028

Альтернативна енергетика стане однією з ключових технологій для розвитку всіх інших. Її затвердять як домінуючу концепцію. Сонячні батареї стануть настільки ефективними, що зможуть задовольняти більшу частину енергетичних потреб.

2029 рік

Штучний інтелект (ШІ) виконає тест Тюрінга (аналітичний тест, створений у 1950 р. англійським математиком, логіком і криптографом Аланом Тюрінгом задля визначення здатності ЕОМ виявляти інтелектуально обумовлену поведінку, що тотожна до поведінки людини і яку неможливо відрізнити від поведінки людини).

Більше того, ШІ робитиме це краще за багатьох живих співрозмовників. У більшості галузей науки та освіти комп’ютер за тисячу доларів на порядки перевершуватиме мозок середньої людини. Обчислювальна потужність ПК сягне 20 квадрильйонів обчислень на секунду. Моделювання мозку стане набагато точніше. Будуть визначені функції сотень різних субрегіонів, алгоритми їхнього розвитку і роботи. Їх розшифрують та введуть в алгоритми нейронних мереж.

Додатки, які виявлятимуть хронічні хвороби на ранніх стадіях

Новітні додатки, розроблені найближчим часом медичними працівниками та програмістами, у реальному часі забезпечать ефективний зворотний зв’язок, виявлятимуть хронічні захворювання на ранній стадії, сприятимуть покращенню способу життя. Отже, “мобільна медицина” радикальним чином змінить життя громад у розвинених країнах та окремих ком’юніті у країнах, що розвиваються.

Як керувати землею, де забракне мешканців?

Низька народжуваність означає, що в сучасному світі ми тихо вимираємо. Вимираємо як вид. Подальших наслідків демографічної ситуації ми глибоко не усвідомили: тривалість життя у розвинених країнах щороку подовжується на три місяці, а народжуваність падає.

Як зазначив німецький соціолог і філософ, професор Мюнхенського університету і Лондонської школи економіки Ульріх Бек (Ulrich Beck; 1944-2015), сучасна сім’я, навіть у парадигмі “мати та діти”, стала “зомбі-категорією”.

“Вона все ще живе в нашій свідомості, але насправді майже померла. Чи продовжать життя людству шлюби із біонічними істотами, я не скажу. Але до того йдеться”, – говорить професор.

Приватності більше не буде

Наступне покоління біткоїнів витіснить паперові гроші, створивши нову парадигму цифрової комерції, що покличе до життя нову економічну модель. ШІ (штучний інтелект) стане розумнішим за людину. Ним нафарширують автомобілі, роботів, будинки, лікарні. Виникне економіка ШІ. Бізнес без людини. Одначе, думаю, саме управління грошима може призвести до глобального конфлікту між людиною та ШІ.

71 гендер

Фейсбук визначає 71 тип статі. 48 відсотків міленіалів вважають, що стать – це спектр; тому вони не ідентифікують себе як однозначно гомо- чи гетеросексуальними. З огляду на це, традиційні погляди на стать – ідея про те, що одна стать піклується про іншу або керує нею, – у найближчу декаду зникнуть. Нині людство на середині шляху, але все швидко змінюється. На узбіччі опиняться ті, хто не зможе або не захоче адаптуватися. Дехто спробує заважати глобальному процесу, але їх визнають соціальними “неолуддистами”. Це, до речі, будуть білі чоловіки віком 50-60 років. 

Колір шкіри відійде на другий план, а ось що стане домінантою, так це інтелект. Здатність: наскільки розумним ти можеш стати завдяки ШІ, який рівень ШІ можеш собі дозволити, що робить тебе затребуваним та до чого ти здатен. Саме це визначатиме, скільки ліків та інших цивілізаційних благ тобі належатиме на добу.

Чи вб’є ШІ кохання?

Ведучий передач “Ігри розуму” (“Brain Games”) та “Походження” (“Origins”) на телеканалі “National Geographic”, американський футуролог  Джейсон Сільва висловиви свою думку щодо цього питання:

“Вірю, що у світі, де все змінюється зі швидкістю мільйон кадрів на секунду, де цифрові технології видавлюють собою честь і порядність, – такого не станеться. Бережіть власний емоційний світ від роботизації. Любов схожа на релігійний нестрим. Її пуповина тягнеться від людського бажання злитися з чимось Великим.

Тому й Потойбічним для цього жорсткого світу. Споконвіку люди прагнуть якоїсь остаточної зустрічі, аби вона усунула наші екзистенційні печалі та нескінченну спрагу порозумітися.

Кохання вабить остаточною відповіддю на всі питання буття. Як і Бог, любов є космічною опорою у часи, коли ми прагнемо щось сформулювати. І хоча будь-якій романтиці важко нести хрест божественного промислу, ми прагнемо до того виду екстатичної трансцендентності, вміщеній у райдужній оболонці ока закоханого. Бо на щось менше ми не згодні.”

Нові способи самоорганізації

Британський бізнесмен, а також письменник і “неохочий” футуролог Марк Стівенсон залишив декілька порад для читачів.

“Особисто я зацікавлений у майбутньому, бо там я збираюся провести решту свого життя”. Ми всі насправді – стихійні футурологи, бо люди – це єдині живі істоти, які можуть систематично уявляти те, чого ще не сталося”, – розповідає письменник.

  1. “Ваш бізнес доти не матиме успіху, поки ви стежитимете за дорогою крізь лобове скло, а не пильнуватимете зміни у дзеркалі заднього огляду”.
  2. “Купуйте безпеку раніше ніж щастя, і ви платитимете саме його ціну”.
  3. “Коли дмуть вітри змін, хтось будує стіни, а хтось ставить вітряки”.




один коментар
  1. людей не буде, будуть напів-роботи, сучасні раби, яких запевнять, шо саме це й е щастя…
    Хоча не, люди будуть, але так високо, шо для напів-роботів вони будуть напів-богами (готуйте лярди, якшо вони в вас е, ще можна купити місце на верзньому ярусі)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *