<

Економія теплоносіїв, Або як волинянам «прикрутять» газ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:08 | 11.10.2014 / Статті / , /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні
21-1024x768

Цього року з метою економії природного газу Волинська область отримає 12,1 мільйона гривень на переобладнання котелень під використання альтернативних видів палива. Про те, у які строки переобладнають котельні, та чи позначиться це на температурі в помешканнях пересічних волинян кореспонденту інтернет-видання «БУГ» розповів Володимир Банада, директор департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Волинської облдержадміністрації.

«Все є, все розподілено – визначені головні розпорядники, кошти розподілені. Це 16 об’єктів, 10 з яких – у бюджетній сфері»,- розповів Банада.

Волинь стала однією з перших областей, які розглянули питання енергозбереження на сесії обласної ради та затвердили основних розпорядників коштів.                                                                                                         

Кошти на переобладнання  котелень отримають не всі

Зокрема, не беруть участь у проекті з переобладнання котелень міста Луцьк і Нововолинськ.

З приводу Луцька нагадаємо, що у грудні минулого року підписали договір на отримання кредиту в сумі близько 10 мільйонів євро від Європейського Банку Реконструкції та Розвитку для модернізації ДКП «Луцьктепло» та інфраструктури центрального опалення міста. Обласний центр здобув інвестиційний грант у сумі 4 мільйони євро з Фонду «Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та екології».

«Нововолинськ поки питаннями переведення на альтернативні види палива свого теплового господарства комунальної енергетики не займається. На наступний рік, мабуть, буде долучатися»,- каже директор департаменту житлово-комунального господарства та будівництва.

В усі райони та міста обласного значення повідомили про нарахування коштів у розмірі 3 мільйони гривень. Щоб отримати частину з них на переобладнання своїх котелень, необхідно було подати проектно-кошторисну документацію проектів із заміщення природного газу та результати державної експертизи.

«Усі, хто «встигли першими» на ці 12 мільйонів, подали всю необхідну інформацію, тому у нас є і Любешівський район, і Луцький район, і міста Ковель і Володимир-Волинський», – прокоментував Володимир Банада.

Нове паливо – тріски, вугілля, палети

Щодо видів палива, на які планують переходити, то це тверді нетрадиційні види – тріска, торф, палети (відходи від деревообробної промисловості – ред.), вугілля. «І бажано, щоб вугілля було волинське»,- додає директор департаменту.

Оскільки Волинська область вже отримала перший транш обсягом 3 мільйони гривень, в перспективі частину менших за розміром об’єктів вдасться переобладнати ще цього року, наприклад, Ківерцівський медичний коледж. Решта 9 мільйонів надійдуть протягом наступних трьох місяців.

Переобладнають  6 об’єктів Теплокомуненерго, які відповідають за опалення житлових будинків. Роботи з переобладнання котелень меншого розміру планують закінчити ще у цьому році. Найімовірніше, на температуру в помешканнях мешканців Волині це ніяк не впливатиме.

Чого очікувати в новому опалювальному сезоні

Директор департаменту розповів також про зміщення опалювального сезону до першого листопада.

«Якщо не буде природного «форс-мажору», то в зв’язку з гострим дефіцитом природного газу – 5 мільярдів метрів кубічних – ми плануємо розпочати опалювальний сезон 1 листопада, раніше, можливо, розпочнемо для закладів охорони здоров’я та у дошкільних і шкільних навчальних закладах», – розповідає Володимир Банада.

За станом на сьогодні місцеві заклади, перед тим, як розпочати опалювальний сезон, мають узгодити це рішення з Міненергобудом.

У випадку «форс-мажору», наприклад, дуже різкого похолодання, коли 3 доби поспіль температура повітря опускається нижче +8, опалювальний сезон розпочнуть раніше.

Гаряча вода у волинських містах буде двічі на тиждень

Щодо постачання гарячої води начальник департаменту розповів, що її вирішили подавати в 4 містах, де є централізоване опалення (Нововолинськ, Володимир-Волинський, Ковель, Луцьк) двічі на тиждень –  у суботу та неділю. Таким чином, спробують працювати протягом всього опалювального сезону. За словами Банади, газу на такий графік подачі гарячої води має вистачити.

Для того ж, аби перевести усі котельні області на альтернативні види палива, необхідно підрахувати вартість таких робіт.

«Маємо зробити цей підрахунок протягом тижня, бо за всіма нашими даними і нарадами в міністерстві, зокрема і Волинь у 2015 році має повністю перейти на альтернативні види палива. У нас 869 котелень по області, і ми маємо зробити розрахунок по всіх. Ця цифра буде нам відома дещо пізніше»,- підсумував Володимир Банада.

Тому, хоч за температуру у своїх квартирах мешканцям хвилюватися не потрібно, то до подачі гарячої води лише двічі на тиждень доведеться звикнути. Сподіваємося, у наступному році в області переобладнають усі котельні, і проблема з нестачею природного газу відпаде.

Василина БОРУЦЬКА




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *