<

Держава сьогодні вкрай потребує твого захисту!

Цей запис опубліковано більш як рік тому
17:13 | 10.08.2015 / Статті /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Вони різні за віком, професією і соціальним статусом. Натомість, їх єднає одне: усі вони – солдати-добровольці, які за покликом власного сумління, в складний для України час, прийшли до військкомату і вступили до лав українського війська. У кожному з’єднанні сил АТО виконують бойові завдання сотні таких чоловіків.

Добровольці мотивовані та патріотично налаштовані громадяни. Такі громадяни України, відразу після призову на військову службу, офіційно набувають статусу військовослужбовця.

Сьогодні військовим комісаріатам надано право здійснювати призов добровольців  на військову службу незалежно від місць дислокації та підпорядкованості військових частин. Таким чином, людина, яка добровільно звернулася до військового комісаріату з проханням бути призваним на військову службу, має пріоритетне право на вибір військової частини, де він має в подальшому проходити службу з відповідного переліку військових частин. Цей перелік не обмежується лише підрозділами Збройних Сил України, а й доповнений частинами Національної гвардії України, Державної прикордонної служби та Державної спеціальної служби транспорту України. Слід зазначити, якщо доброволець має письмове клопотання командира тієї військової частини де він має бажання проходити службу, то цей громадянин направляється безпосередньо до конкретного місця служби!

Звичайно, що після призову доброволець як і всі військовослужбовці, підлягає грошовому забезпеченню і користується усіма пільгами, що передбачені чинним законодавством для військовослужбовців Збройних Сил  України та інших законних військових формувань нашої держави.

Коротко зупинимось на цих питаннях.

Грошове забезпечення військовослужбовців залежить від відповідного військового звання та посади на яку військовослужбовця призначено у військовій частині. При нарахуванні розміру грошового забезпечення, також враховуються вислуга років. До прикладу, місячне грошове забезпечення щойно призваного до лав війська становитиме не менше 2340 грн. Командир відділення — 2837 грн.; а командир взводу (лейтенант) — 3800 грн.

Винагорода за безпосередню участь в АТО нараховується в розмірі 100 відсотків місячного грошового забезпечення. Розмір винагороди визначається, виходячи з розміру посадового окладу, окладу за військовим званням та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру, але він не має становити менше ніж 3000 гривень за повний місяць перебування в АТО. Якщо менше одного місяця — сума винагороди визначається пропорційно дням участі військовослужбовця, виходячи з розміру його місячного грошового забезпечення, але не менше 3000 гривень. На сьогодні грошове забезпечення військовослужбовця, який бере участь в АТО, має становити не менше 5700 грн., командира відділення — 6780 грн., командира взводу (лейтенант) — 9360 грн., командира батальйону — 13917 грн.

Крім того, у разі прийняття добровольця на військову службу за контрактом, для нього передбачена одноразова грошова допомога у наступному обсязі:

  • особам рядового складу – вісім мінімальних заробітних плат;
  • особам сержантського і старшинського складу – дев’ять мінімальних заробітних плат;
  • особам офіцерського складу – десять мінімальних заробітних плат.

Нагадаємо, що мінімальна заробітна плата на сьогодні становить 1218 грн.!

Також, військовослужбовцям, які були призвані на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією та звільняються із служби після прийняття рішення про демобілізацію,виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 4 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби, але не менш як 25 відсотків місячного грошового забезпечення.

Відповідно до постанови Кабміну від 31 січня 2015 року №24 «Про особливості виплати винагород військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу в особливий період та під час проведення антитерористичних операцій», яка набула чинності на початку лютого поточного року, учасникам АТО встановлені винагорода за безпосередню участь в АТО та додаткові винагороди. Додаткові винагороди виплачуються за успішне виконання бойового завдання на з’єднання, окрему військову частину або установу в розмірі від 61 до 365 тис. грн.

За безпосередню участь у бойових діях військовослужбовцям сплачується 1000 грн. за добу безпосередньої участі у вогневому зіткненні з противником. За знищення або захоплення бойової техніки противника винагорода виплачується на підрозділ, екіпаж або військовослужбовцю в розмірі від 12 до 243 тис. грн. залежно від виду знищеної техніки тощо.

Як згадувалося раніше, добровольці мають право використовувати весь комплекс гарантій соціального і правового захисту, встановлених законодавством  як для військовослужбовців:

1.Час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

  1. Держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне (продовольче, речове), грошове забезпечення (компенсацією за піднайом жилого приміщення), охорону здоров’я та безоплатне лікування.
  2. За всіма громадянами, які призвані під час мобілізації на військову службу,гарантованозберігаються місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності. Одночасно вони отримують грошове забезпечення як військовослужбовці;
  3. Збережено право на підприємницьку діяльністьдля приватних підприємців, при їх призові на військову службупід час мобілізації. При цьому, державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців не припиняється;
  4. Не припиняється виплата пенсій пенсіонерам, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період на час такої служби;
  5. Не допущено зменшення розміру пенсій офіцерам запасу, які призвані під час мобілізації. При демобілізації цим офіцерам пенсія буде збільшена з урахуванням нових посад, військових звань та додаткової вислуги років. Якщо ж новий розмір пенсії у офіцерів буде нижчим за розмір, який вони отримували в мирний час, виплата їм пенсії здійснюється у раніше встановленому розмірі.
  6. Звільнення від нарахування штрафних санкційвійськовослужбовців, з боку підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також фізичних осібу зв’язку з несвоєчасною оплатою фінансових зобов’язань (кредитів, іпотек тощо) на особливий період. Крім того, відсотки за користування кредитом не нараховуються.

За рік військовими комісаріатами в Україні проведено вже 5 черг часткової мобілізації військовозобов’язаних громадян України. Накопичено досвід щодо здійснення процесу оповіщення та призову громадян. На наших очах, українське військо постає з руїни до якої призвело державне недбальство та недолуге «реформування» сектору національної безпеки. Сподіваємось, що спільними зусиллями ми зможемо створити армію нового типу та захистити нашу країну.

За відповідними роз’ясненнями просимо звертатися до військового комісаріату за місцем проживання.

Військовий комісар Володимир-Волинського ОРВК

Підполковник           Р.Я.ЯЦІЙ




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *