<

День святого Валентина: історія, традиції та цікаві факти

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:55 | 14.02.2019 / Статті / /
Перегляди
28
/ Коментарі відсутні

14 лютого практично в усьому світі відзначатимуть День святого Валентина. Це свято існує вже понад 16 століть і його походження оповите безліччю таємниць і легенд.

Про традиції Дня святого Валентина, а також про те, що можна подарувати своїй другій половинці в це романтичне свято інформує OBOZREVATEL.

Історія свята

Згідно з однією легендою, у 269 році римський імператор Клавдій II хотів завоювати світ, але йому постійно бракувало воїнів. Одного разу він вирішив, що чоловіки відмовляються боротися за нього через свої сім’ї. Тому Клавдій заборонив чоловікам і жінкам одружуватися з любові.

Але простий священик Валентин був не згоден з таким наказом правителя і таємно вінчав закохані пари. Клавдій дізнався про це, і Валентина посадили до в’язниці, засудивши до страти.

Поки святий перебував у в’язниці і очікував виконання вироку, він познайомився з прекрасною дочкою наглядача — Юлією і закохався в дівчину. Перед смертю написав коханій освідчення в коханні — валентинку, де розповів про свої почуття, і підписав її “Твій Валентин”.

Традиції і прикмети Дня святого Валентина

Основні традиції свята полягають у висловленні своїх почуттів і врученні листівок-валентинок. Зазначимо, що якщо в цей день дівчина побачить у небі горобця, то їй слід остерігатися несерйозних залицяльників, а синиця в небі символізує вірного нареченого.

Традиційно в цей день відбуваються пропозиції руки та серця або весілля. Вважається, що пари, які зв’язали себе узами шлюбу, наділяються любов’ю і щастям.

Що подарувати на День святого Валентина

Головним подарунком в цей день буде, звісно ж, валентинка. оскільки ця мила листівка є головним символом і атрибутом свята. Також до неї можна презентувати своїй другій половинці щось суттєвіше і цікавіше. Список подарунків ми публікували напередодні.

Цікаві факти:

  • В деяких країнах мужчини дарували своїм незаміжнім (ще) обраницям одяг: якщо дівчина приймала подарунок, вона погоджувалась вийти заміж за цього чоловіка.
  • Колись дівчата вірили в повір’я: якщо дівчина побачить в цей день вільшанку (пташку), то їй судилось вийти заміж за моряка, якщо горобця, то судився їй бідняк, з яким вона все ж таки знайде своє щастя, а щиглик обіцяє їй чоловіка-мільйонера.
  • Більша частина валентинок, які отримують люди по всьому світу, – аноміна або написана лівою рукою чи справа наліво, щоби додати загадковості. Однак, якщо ви вірите в долю, вам доведеться самотужки розшукати відправника.
  • Рекорд на найдовший поцілунок був встановлений у Нью-Йорку. Роберта і Марк Грізволд цілувались впродовж 29 год. 37 хв. Весь цей час вони провели навстоячки, без перерв на сон, їжу чи інші фізіологічні потреби.
  • Ще один рекорд, пов’язаний з поцілунками був встановлений в 1990 році Альфредом Вольфрамом, який поцілував 8001 людину впродовж 8 год.
  • За кількістю продаж, валентинки займають перше місце, поступаючись тільки  різдвяним листівкам. Більшість валентинок купують жінки, чоловіки більше “спеціалізуються” на цукерках, шоколадках і букетах троянд.
  • Римо-Католицька церква схиляється до думки, що Святий Валентин – покровитель не закоханих, а психічнохворих. Тому на іконах часто зображають, як він зцілює хлопця від епілепсії. А православна церква згадує Валентинів 7 травня, 19 липня та 12 серпня.
  • Мощі святого Валентина є в Самборі на Львівщині. Автентичність їх підтверджена Папою Римським 1759 року. Кажуть, що Валентин був покровителем місцевої єпархії. Але хто зна, чи це той самий Валентин…
  • У Мексиці в 2012 році відбулась церемонія колективного шлюбу, в якій взяли участь більше 6 000 пар.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *