<

Чи справді існує 13-й знак зодіаку? Або ж як світ повірив у фейк

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:12 | 24.09.2016 / Статті /
Перегляди
216
/ Коментарі відсутні

ЗМІ почали поширювати новину про те, що NASA переглянуло систему знаків зодіаку і додало тринадцятий знак. Насправді це зовсім не так. У середині вересня в західних ЗМІ стала блискавично поширюватися новина про те, що NASA переглянуло систему знаків зодіаку і додало тринадцятий знак – Змієносець.

Інформація дісталася і багатьох українських видань. Багато авторитетних жіночих журналів та новинних ресурсів почали розповідати про те, як по-новому розраховувати знаки зодіаку, а тринадцятий знак позиціонувати як наукове відкриття, – розповідає ТСН.

АЛЕ: NASA ніяких змін у астрологічне коло не вносило і астрологію наукою взагалі не вважає. NASA не те, щоб не пропонувало вводити тринадцятий знак зодіаку, воно констатувало, що цей знак існує з найдавніших часів.

ЩО СТАЛОСЯ? Багато видань підхопили замітку з дитячого освітнього проекту NASA Space Place, опубліковану ще у січні 2016 року. У ній розповідалося про те, що гороскопи не можуть претендувати на точність, оскільки за тисячоліття як мінімум змінилося положення осі землі відносно сузір’їв. І, звичайно ж, буде змінюватися.

Видимий річне рух Сонця небесною сферою (екліптика, показана червоним), небесний екватор (показаний блакитним) і зодіакальна зона. Перетин екліптики і небесного екватора – точки рівнодення. Так що люди, які, наприклад, народилися під знаком Лева, з плином часу стали Раками. Також в статті згадується і зодіакальний знак Змієносець, який стародавні вавилоняни викреслили з зодіакального кола, оскільки він не вписувався в їхній 12-місячний річний цикл. Хоча існував всі ці роки.

Проте в журналі Cosmopolitan (а потім і в інших ЗМІ) пізнавальну статтю для дітей піднесли як наукове відкриття століття. У замітках йдеться про появу нового зодіакального сузір’я Змієносець, яке “ламає” всю систему гороскопів. Cosmopolitan навіть підрахував, що 86% людей на планеті доведеться змінити знак зодіаку, хоча в статті NASA про це ні слова.

ЯК НАСПРАВДІ Стаття для дітей, яка вийшла на освітньому порталі NASA, якраз намагалася пояснити, що астрономія і астрологія – зовсім різні речі, причому астрологію наукою назвати ніяк не можна, це пережиток історії, міфологія стародавніх людей. Більша частина матеріалу присвячена історії дослідження зоряного неба, яке в давнину часто пов’язували з релігією.

13 зодіакальних сузір’їв, включаючи Змієносця, першими виявили жителі Вавилона ще в I тисячолітті до нашої ери. У них був календар, який ділив рік на 12 місяців, тому вони розділили зодіак на 12 секторів, викресливши Змієносця.

Тобто вони просто вирішили прив’язати карту сузір’їв до свого календаря. Зодіакальні сузір’я, або зодіак (грец. ζῳδιακός κύκλος – “звірине коло”) – сукупність 12 рівних секторів уявної смуги, яка розташована обабіч і вздовж екліптики – великого кола небесної сфери, яким відбувається видимий річний рух Сонця. Сузір’я та окремі зірки відігравали важливу роль у міфології древніх людей.

Оскільки всі зодіакальні сузір’я мають різну протяжність, Сонце проходить через них не за місяць, а за різні проміжки часу. Так, Сонце перебуває навпроти сузір’я Діви 45 днів, а навпроти сузір’я Скорпіона – всього тиждень. Розташування зодіакальних сузір’їв протягом року змінюється через прецесію земної осі (тобто її повільне зміщення з циклом у 26 тисяч років), яке впливає, в тому числі, і на вигляд зоряного неба, що зовсім не враховували вавилонські вчені під час складання зодіакального кола.

Кажучи простими словами, за 3 000 років, які минули відтоді, як вавилоняни склали зодіакальне коло, відбулося зміщення зодіакальних сузір’їв, тому зараз воно виглядає трохи інакше. Оскільки процес постійний – коригування будуть відбувається і в майбутньому.

ЩО КАЖЕ NASA Коли інформацію про появу 13-го знака зодіаку вірусно почали поширювати всі ЗМІ, космічному агентству довелося роз’яснити все читачам. Так, прес-секретар NASA Дуейн Браун (Dwayne Brown) розповів, що агентство не змінювало знаків і нічого не відкривало. Вчені NASA просто зробили обчислення. Дуейн також запевнив, що на точність гороскопів прецесія ніяк не впливає: вона, як була, так і залишилася нульовою (точність гороскопів – ред.)

За словами Дуейна, первісна стаття саме намагалася пояснити, що астрологія – не наука та з астрономією не має нічого спільного. Браун запевнив читачів, що до їхніх зодіакальних знаків у NASA немає жодного інтересу, тим більше, агентство не збирається там щось міняти.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *