<

Чи можуть обійтися кінцеві споживачі без енергетичних “прокладок”?

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:00 | 25.02.2015 / Статті / /
Перегляди
15
/ Коментарі відсутні

У студію “БУГу” завітав директор ДП “Регіональні електричні мережі” Волинська філія Олег Адамський. Розстроєний енергетик прийшов поділитися прикрістю (чи непорозумінням), яка трапилася під час прийому губернатора Гунчика у Нововолинську.

Нагадаємо, що історія із єдиним державним енергетичним підприємством на теренах України (та його філіями) розпочалася із банальної оперативної наради в очільника ОДА, де у режимі відеоселектору мер Нововолинська пан Сапожніков намагався пояснити ситуацію із боргами шахт за електроенергію.

(Попередні публікації “БУГу” –

ДП “Регіональні електричні мережі” Волинська філія просить міськраду Нововолинська тннатиснути на незалежне інтернет-видання “БУГ”

“Фантомас”, “прокладка” чи ліцензоване державне підприємство?

Директор ДП “Регіональні електромережі” звернувся особисто до Гунчика)

Отож, під час візиту голови облдержадміністрації у Нововолинськ, Олег Анатолійович прийшов на прийом, аби попросити про сприяння у вирішенні питання із оплатою боргів за електроенергію, які виникли на шахтах. Ще один момент, який озвучив Адамський перед губернатором – це те, що структура, яку він очолює не “прокладка”, а невід’ємна частина енергетичного механізму держави, без якої перерветься ланцюжок усією енергосистеми.

Однак, конструктивного ходу розмова так і не набула. Мер міста Сапожніков почав заспокоювати пана Адамського тим, що і він, і Гунчик знають, що ДП – ліцензіат і має усі необхідні документи на свою діяльність. Однак, Володимир Петрович все одно настоював на своєму баченні ролі ДП “Регіональні електричні мережі” Волинська філія як “прокладки”.

“Якщо говорити про енергетичний баланс області сьогодні є загальна система – “Західенерго”, якій підпорядковуються інші нижчестоящі структури – “Волиньобленерго” чи інші. І всі ці етапи збільшують вартість тонни вугілля” – це пряма мова Володимир Петровича.

У нас в студії Олег Анатолійович проаналізував фразу очільника ОДА  і ось що виходить:

1) енергетичного балансу область не має – його мають енергетичні підприємства, на кшталт ПАТ “Волиньобленерго”,  ДП “Регіональні електричні мережі” та інші.

2) “Загальна система “Західенерго” – це 3 електростанції (Добротвірська, Бурштинська, Ладиженська), які входять до структури ПАТ “ДТЕК”, власником якого є Ренат Ахметов. Отже, це ніяка не загальнодержавна система, а приватна структура, яка виробляє та постачає електроенергію споживачам. ПАТ “Волиньобленерго” (перебуває у власності колишнього міністра палива та енергетики Юрій Бойка) – також на сьогодні 100% приватна структура. Державним залишається на сьогодні тільки ДП “Регіональні електричні мережі”. За словами пана Адамського, ні підприємство, яке він очолює, ні “Волиньобленерго” ніколи не підпорядковувалися приватним структурам – це апріорі неможливо.

3) Ціна на електроенергію не зміниться, навіть якщо ДП “Регіональні електричні мережі” зникнуть із енергетичного ринку Волині. Система надходження електроенергії від виробника до кінцевого споживача наступна:

4) Під час розмови із Олегом Адамським про борги шахт за електроенергію, Гунчик сказав наступне: “Якщо держава не заплатила працівникам зарплату і шахті за електроенегрію, то відповідно шахта не може заплатити вам (ДП “Регіональним електромережам”), яке тоді право дає наказувати шахту? І по якій ціні ви віддаєте електроенергію за прострочені платежі?”. Ціна електроенергії формується на оптовому ринку України, визначається алгоритмом та затверджується Міністерством енергетики та вугільної промисловості. ДП працює за фіксованим тарифом. Це прописано в Законі України “Про електроенергетику”. “Є такі підприємства, які працюють на нерегульованому тарифі, однак це не ми – у нас регульований тариф, він опублікований на сайті нашого підприємства”, – каже Олег Анатолійович.

Якщо прибрати із ланцюга підприємства, які володіють лініями електропередач, то енергогенеруючі компанії хіба що відрами зможуть передавати свій продукт підприємствам. Залишається і питання обслуговування електромереж та підстанцій – це лежить саме на організаціях типу ДП чи “Обленерго”. Електростанції – виробники електроенергії не будуть “доглядати” усе електричне господарство у регіонах.

“Козирнув” губернатор і тим, що має у своєму телефоні номер першого заступника міністра вуглепрому пана Зюкова. Набравши його, Гунчик запитав чи давав замміністра вказівку “наказувати” шахти за неуплату відключеннями електроенергії. Останній сказав, що ні. Потім Володимир Петрович попрохав про особистий прийом Адамського та допомогти із вирішенням питань погашення заборгованості за електроенергію шахтами Нововолинська.

Звісно, пан Зюков не давав вказівок про відключення електроенергії на вугільних підприємствах Волині, адже це не його компетенція в міністерстві. Якщо вірити офіційному сайту Міненергопрому, компетенція Юрія Євгеновича дещо інша (Перший заступник Міністра – ЗЮКОВ Юрій Євгенійович). А енергетикою займається абсолютно інший заступник профільного міністра – Светелік Олександр ДмитровичСаме він курує енергетикою України (знову ж таки, якщо вірити офіційному сайту Міністерства – заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України  ).

Отже, визріває не зовсім презентабельна картинка – Гунчик, як губернатор Волині, не зовсім володіє інформацією про діяльність тих чи інших енергетичних компаній, або ж навмисне створює подібну ауру навколо ДП “Регіональні електричні мережі” Волинська філія. Все чого хоче Заслужений енергетик України, який все своє життя присвятив цій галузі промисловості Олег Адамський, – це правильне, адекватне відношення до державного підприємства зі сторони очільників міста та області.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *