<

Чому трапляються панічні атаки та як їх зупинити

Цей запис опубліковано більш як рік тому
02:27 | 27.05.2019 / Статті / /
Перегляди
126
/ Коментарі відсутні

Страшно, повна розгубленість, ноги не слухають, здається, що зараз станеться серцевий напад або знепритомнієте. Панічну атаку хоча б раз у житті переживало багато людей.

Про це написала на своїй сторінці у Facebook очільниця міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, – пише Новое Время.

Панічна атака трапляється несподівано, без очевидних на те причин, досягає кульмінації за 10 хвилин і завершується десь за півгодини. Вона характеризується відчуттям раптової та інтенсивної тривоги і страху.

Зазвичай має ще й фізичні симптоми: тремтіння, дезорієнтацію у просторі, нудоту, пришвидшене та нерегулярне серцебиття, сухість у роті, задишку, різке спітніння та запаморочення

Як подолати панічну атаку

Ці симптоми, наголосила Супрун, не становлять значної небезпеки для людини, втім сильно лякають. Чиновниця поділилася порадами, що робити, якщо сталася панічна атака. Подробиці – у сюжеті Радіо НВ.

В разі панічної атаки потрібно спробувати взяти під контроль себе та свій страх та перечекати. Зазвичай панічні атаки тривають від п’яти хвилин до півгодини. Коли тривога почне минати, треба продовжити займатися своїми справами. 

Було б добре, якби в цей час хтось був би поруч, – людина, яка буде підтримувати та запевняти, що нічого не відбувається. Якщо під час панічних атак пришвидшується дихання, дихальні вправи можуть полегшити інші симптоми. Треба дихати носом якомога повільніше, спокійніше та глибше. Видихати ротом так само повільно та спокійно. Полегшення настане вже протягом декількох хвилин.

Зазвичай панічні атаки не передбачають госпіталізації, а люди у такому стані не потребують особливої медичної допомоги. Проте якщо через півгодини не стало краще, вправи не допомагають прийти до тями, треба викликати швидку. 

Щоб запобігти панічним атакам, можна спробувати розібратися в причинах стресу, не обмежувати щоденну активність, щодня робити дихальні вправи, регулярно займатися спортом, слідкувати за харчуванням, відмовитися від кави, алкоголю, тютюну, повноцінно спати. Також не слід забувати про можливість звернутися до невролога чи психотерапевта. Панічні атаки можуть розвинутися у фобії чи обсесивно-компульсивний розлад, тому їх не можна ігнорувати.

Виділяють неочікувані та очікувані панічні атаки. Останні провокують місця, де колись сталася раптова атака – метро чи, до прикладу, закрите приміщення, додала Супрун.

Умови мультизадачності

Сучасний світ вимагає швидких реакцій, людина постійно функціонує в умовах мультизадачності, навантаження на нервовому систему суттєво зросло. Все це призводить до того, що проблема панічних атак стає більш поширеною, зазначила в коментарі Радіо НВ психолог Ольга Діброва.

За останні 10 років кількість людей, що страждають від панічних атак, суттєво збільшилася. До панічних атак найбільш схильні люди, що мали травматичний досвід чи переживають стресові ситуації.

«Це можуть бути психологічні процеси, перебудова гормонів, наприклад. Це можуть бути зміна роботи, зміна положення, це може бути ситуація, коли глобально щось змінюється. Як тільки кількість завдань збільшується, відповідальності більше у однієї людини за виконання якихось завдань, страх не виконати ці завдання. Якщо збільшується навантаження на людину, буває таке, що накриває ця панічна атака», – зазначила Діброва.

Іноді причину виникнення панічної атаки неможливо знайти, додала вона. Тому важливо опанувати методи, як впоратися з панічною атакою.

Водночас, за словами експертки, далеко не всі люди поспішають звертатися до фахівця за допомогою. Ця готовність різниться регіонально. В селах робота психолога частіше асоціюється з медикаментозним лікуванням, а людину, яка звертається до психолога, подекуди ще можуть вважати ненормальною. Однак в столиці, для прикладу, люди схильні не доводити ситуацію до асбурду і частіше вчасно звертаються за допомогою.

Як відбувається панічна атака

Яна Проценко не з чуток знає, що таке панічна атака. Вперше з цим дівчина зіштовхнулася в результаті важкого розставання після тривалих стосунків.

Вона довго не визнавала, що має проблему, списуючи це на хвилювання. Боялася, що люди сприйматимуть це як хворобу. Проте зрозуміла, що з цим станом потрібно працювати і стала слідувати порадам психолога. Хоча повноцінний механізм боротьби із панічними атаками поки ще не виробила, визнає дівчина.

«Періодично у мене трапляються якісь флешбеки з того періоду, я можу йти по вулиці: або почула якусь пісню з того часу, або побачила когось схожого, і мені стає дуже важко дихати, ноги стають ватними, підкошуються, і страх накриває хвилею. Я не знаю, що робити у цій ситуації, і зазвичай, коли йду по вулиці, я просто сідаю десь на бордюр або на що є поряд, тому що я реально не можу стояти на ногах, починаю дихати спокійно, і мені потрібно мабуть хвилин п’ять, щоб прийти до норми знову», – розповіла Яна.

Працювати з психотерапевтом

Під час панічної атаки без причини в кров викидається адреналін, людина почуває себе як при стресі і не знає, як впоратися з цим станом. Для цього є ціла низка дій – так звана швидка допомога.

Наприклад, можна подихати в кульочок, сісти, відволіктися, розповів в коментарі Радіо НВ психотерапевт та співведучий програми Тільки спокійно на Радіо НВ Геннадій Мустафаєв. Але треба працювати і з причинами виникнення панічної атаки.

Однак це робота не на один-два прийоми. Вона може тривати півроку і навіть трохи більше, додав він. Але якщо працювати, панічні атаки стають рідшими і менш потужними.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *