<

Чому морпіхи відмовилися надягати нові берети від Президента

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:41 | 25.05.2018 / Статті /
Перегляди
16
/ 1 коментар

23 травня в Україні відзначили новий день морської піхоти. Раніше його святкували 16 листопада.

Здавалося б, всі вже звикли до перенесення свят з ідеологічних міркувань. Але цього разу глухе невдоволення військових нововведеннями вихлюпнулося назовні і перейшло у відкриту фронду, – пише ІА Волинські новини.

Десятки піхотинців з Феодосії, які тепер служать на території, підконтрольній Україні, відмовилися зняти звичний для них чорний берет і надіти бірюзовий. Саме таку зміну дрес-коду напередодні анонсувала влади. Такого в новітній історії України ще не було.

«Страна» розбиралася, чому не сподобалися морпіхам нові берети і оновлене свято.

Навіщо перенесли День морського піхотинця

Петро Порошенко підписав указ про встановлення нового Дня морської піхоти під час візиту до Миколаєва.

«Виходячи з нашого власного історичного календаря, прийняв рішення встановити новий День морської піхоти України, який відтепер буде відзначатися на державному рівні 23 травня. Підписав відповідний указ», – повідомив Порошенко.

Крім того, він заявив, що з цього дня колір беретів українських морських піхотинців набуває відтінку морської хвилі.

На «власному історичному календарі» зупинимося докладніше.

Судячи з дати, президент взяв за основу свята події столітньої давності. 23 травня 1918 гетьман України Павло Скоропадський видав указ «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби».

Таким чином українська влада продовжує курс на легітимацію України як продовжувачки УНР, а не УРСР, чиї кордони ми успадкували.

Відзначимо, що попередня дата Дня морпіхи – 16 листопада – була далеко не комуністичної. Її встановили вже після здобуття незалежності – коли морські піхотинці нової України зачитали присягу новій державі.

З цього випливає, що незалежність 90-х років ХХ століття, яка триває донині, цінується українськими ідеологами нижче, ніж період УНР, який тривав лічені місяці і закінчився розгромом.

Та й велика частина цих місяців пройшла за німецької окупації. У всякому разі період Скоропадського, чий указ ліг в основу указу Порошенко – так вже точно. І ці паралелі трохи насторожують – чомусь за основу нового «історичного календаря» незалежної країни береться період прямого зовнішнього управління.

Що не так з новими беретами

Але не стільки старі дати, скільки нові головні убори стали головним болем українських морпіхів. Через них збунтувалося цілий військовий підрозділ.

Частина військовослужбовців 1-го Феодосійського окремого батальйону морської піхоти під час офіційної церемонії заміни головних уборів відмовилася зняти чорні берети. Про це вони повідомили в Instagram.

Піхотинці-бунтівники розповіли, що під час обговорення нової форми вони пропонували залишити чорний колір хоча б у діючих військовослужбовців – адже вони давали свою клятву саме на чорному береті.

«Морські піхотинці 1-ФОБМП відмовилися зраджувати клятву і вийшли в парадному строї під час урочистостей у своїх українських чорних беретах. Збереження символіки є символом збереження боєздатності і традицій, залишків колективів, які вели і ведуть боротьбу з ворогом, не тільки в рядах морської піхоти, але і всіх ЗСУ», – йдеться в повідомленні.

У Facebook опублікували фотографії, як морпіхи марширували по Миколаєву в чорних беретах – рівно в той момент, коли Порошенко представляв нову форму.

Службовці Першого Феодосійського окремого батальйону морської піхоти. Фото – Анатолій Вовненко

Однак за ці «балачки в строю» морпіхів, які пережили кримські події і воювали в АТО, просто списали в запас.

Начальник прес-центру ВМС Олег Чалик запевнив, що всі, хто відмовився надіти нові берети, звільнені в запас.

«23 травня пу Миколаєві відбулася церемонія зміни форми одягу для морської піхоти за участю Президента України. Є відповідний наказ, обов’язковий для виконання. Одним із елементів є зміна чорного берета на новий – кольору морської хвилі. Дехто з морських піхотинців відмовився змінити берети піхоти. Серед них більшість вже звільнені в запас. Це їх особиста позиція. Але більшість морських піхотинців надягла нові берети», – сказав Чалик.

З слів офіцера не зовсім зрозуміло – чи були вони в запасі на момент питання беретів або їх звільнили вже після інциденту. Але факт «бунту на кораблі» у наявності.

«У морської піхоти є реальна, а не фейковий історія»

Люди, що мають відношення до армії, почали обговорювати в соцмережах скандал з черговою заміною беретів і історичних змістів. Обурений пост на цю тему написав феодосійський піхотинець і ветеран АТО Борис Лисий:

«23 травня раптом виявилося Днем морської піхоти України. Тому що: 100 років тому, якийсь ставленик німецьких окупантів на прізвище Скоропадський, уявивший себе Верховним Воєводою Української Армії і Флоту, видав указ про створення морської піхоти України. Указ, який за великим рахунком, ніяких реальних наслідків не мав і увійшов в історію як один із гучних, але порожніх папірців – зліплений численними претендентами на український престол столітньої давності.

Але, тим не менше, нашим свідомим рехворматорам цього цілком вистачило, щоб обрати дану дату в якості Дня МП.

У той же час, зазначених безмізких рехворматоров ніяк не збентежив той факт що українські морські піхотинці вже мають своє свято – 16 листопада. Свято, яке на превеликий жаль і зазначених рехворматоров, і інших їм подібних «борців з тоталітарним минулим» – не має нічого спільного ані з тим самим минулим, ані з однієї із суміжних держав. Оскільки заснований в Україні саме в 1992-му році, в день, коли була вперше прийнята «Присяга Морського піхотинця України».

У 2014-му саме морпіхи всерйоз мали намір тримати оборону в Феодосії, саме вони спробували чинити опір «ввічливим» – хоч якось, хоч одними кулаками … багато з підрозділів, які тоді були в Криму, можуть похвалитись таким? (вомусь у героїчного героя льотчика Мамчура, на відміну від морпіха Баранюка, ніяких «слідів опору» на обличчі не спостерігалося зовсім).

А потім була війна, і були втрати, багато чи мало – а це як рахувати … кому і мільйон – статистика, а кому один-єдиний «двохсотий» – більш ніж дохр*на …

Коротше кажучи: у морської піхоти України вже є історія. Реальна, а не рейкова, столітньої давності. СВОЯ історія. Але …

Реформаторам – що їм з тієї історії … Для них історія на дві частини ділиться: історія давніх часів, про які що не збреши – все до місця; і та історія, яка починається з цих самих «довбанутих» реформаторів: їх дати, їх свята, їх форма, і все таке інше – головне щоб вони, ніде і ніколи не воювавші, значилися найголовнішими авторитетами і основоположниками традицій.

Ну а що з цього приводу думають ті, які реально воюють і які реально створюють реальну історію … та хто вони взагалі такі, щоб їх питати? Ніхто і кликати ніяк, Гайдукевич з В’ятрович – наше все. Коли скажуть – тоді і святкувати, якого кольору берет намалюють – такого і носити».

Прихильники влади пояснюють, що чорний берет потрібно було поміняти, оскільки такий же був у морських піхотинців СРСР. На це в соцмережах заявили, що влада при цьому не поспішає міняти радянську застарілу зброю і інші порядки.

«Чорний берет – совок? Може, спочатку доречніше було б поміняти совкову зброю на щось новіше? Те, що 50-х, 60-х, 70-х, 80-х років? Як же так ми ганебно воюємо з радянським? А на нове грошей не вистачає. Вистачає тільки на берети», – пише користувач Наталя Кабаровська.

Інші армійські новації

Заміна Дня морпіхів – не перший інцидент, який викликав роздратування багатьох військових. Найбільше обговорень було навколо заміни берета десантників і впровадження нового армійського вітання – «Слава Україні!».

Для десантури блакитний берет довгі роки був символом честі і гордості. Однак Петро Порошенко в листопаді 2017 року вирішив замінити його на темно-бордовий колір. Це викликало негативну реакцію десантників, які назвали новий колір берета «мусорським».

Навіть брат нардепа Мустафи Найєма Масі, який відслужив більше року в десантних військах і воював в АТО на посаді командира взводу, відгукнувся про реформу у ВДВ вкрай негативно.

«Це дно якесь. Блакитні берети – це гордість десантників. Бордовий або краповий колір берета завжди був відмітним знаком Внутрішніх військ. Чесно кажучи, ставлюся до цього кольору негативно, так як пам’ятаю ці берети ще з Майдану. Нещодавно знову побачив ці берети в Києві, подумав, вони повернулися. Заміна кольору беретів – це дурість», – розповів Найєм.

Більшість опитаних виданням військових кажуть, що блакитні берети нікуди не подінуть і будуть надягати їх в приватному порядку. А крапові носити тільки на офіціозні заходи.

Справа в тому, що в українських і російських Повітряно-десантних військ – один корінь: Радянська армія. ВДВ в ній створював уродженець України Василь Маргелов. Тому соромитися цього минулого українські солдати резону не бачать.

Загалом негативну реакцію викликало у службовців ЗСУ і обов’язкове вітання «Слава Україні! – Героям слава».

«У нас не УПА, у нас українська армія. Мій дід мене не зрозуміє – він живий і дуже навіть за Україну, але без націоналізму. Армія – це держава. І вона повинна бути в стороні від політики. А від цього вітання політикою несе за милю», – розповів один з військовослужбовців.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *