<

Чіп А16 в iPhone 14 Pro – що нового з’явилось

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:11 | 8.12.2022 / Статті / /
Перегляди
108
/ Коментарі відсутні

Поява нових процесорів від Apple вже нікого не дивує, вони взяли за правило створювати нову модифікацію для кожної лінійки. Проте хитрість присутня – покращений чіп встановлюють тільки на флагмани, базова версія традиційно випускається тільки з попереднім обладнанням.

Чим приваблює А16

Тестування AnTuTu 9 показало, що система iPhone 14 Pro на 20% потужніша, хоч, на перший погляд це важко помітити. За міжнародною системою оцінювання процесору присуджується клас згідно сукупності головних характеристик та ознак. Наприклад, флагманом його визнають лише за досягнення порогу в 140 тисяч балів.

Чіп А16 досяг позначки в 950 тисяч балів і на цей момент визнаний передовим, аналогів якому не створено у світі. Це місце послідовно посідали декілька останніх моделей від Apple, випереджаючи «однолітків». Ситуація є наслідком багаторічної праці та дотримання суворих принципів.

Основна увага в інновації була приділена покращенню графічної продуктивності. Вона отримала нові можливості для багатопотокової роботи, в тому числі при професійній обробці зображень та фото. Це необхідний крок для реалізації багатьох цікавих рішень, які допомагають з обробкою фотографій та відео в фоновому режимі.

Змінили також підхід до архітектурної конструкції та інженерних рішень. Завдяки зменшенню розміру транзистору до 4 нанометрів вдалось помістити на один мільйон більше маленьких робітників. В результаті зросли однопотокова та багатопотокова продуктивність, а також можливість автоматичного розподілу навантаження для зменшення споживання електроенергії.

Порівняння А15 і А16

При порівнянні з попередньою версією багато користувачів були відверто розчаровані – показники залишись такими ж, змінили лише цифру в назві. Так, центральний процесор має 6 ядер, графічний – 5, система Neural Engine – 16. Проте робота була проведена на більш глибокому рівні, що дозволило оптимізувати внутрішні процеси та отримати наступні результати:

  1.  Підвищення багатопотокової продуктивності на 9%.
  2. Однопотокова продуктивність зросла на 7%.
  3. Економія електроенергії покращилась на 4%.
  4. Пропускна здатність підвищилась на 20%.
  5. Графіка працює швидше на 4%.
  6. Додали один розрахунковий блок.
  7.  Частота процесора збільшилась на 7%.

Користувачі могли помітити, що в А15, в порівнянні з попередньою моделлю, було додано 3 мільйони транзисторів. Лінійку назад розрив був аналогічним. Цього разу виробнику вдалось додати лише один мільйон, що викликало багато розчарованих запитань.

Проте при оцінці ситуації варто врахувати велику кількість інноваційних технологій, застосованих в Айфон 14. На їх розробку пішли величезні ресурси, адже аналогів на ринку просто немає. Покупці чекають на появу чогось надзвичайного, як чіп М1 для Макбука, проте варто зачекати і дати розробникам добре подумати.

Висновки експертів

Чергове зменшення розміру транзистора може призвести до значних змін на ринку мобільних пристроїв. Це означає полегшення гаджетів та здатність отримати потужність персонального комп’ютера від звичайнісінького смартфона. Це полегшить роботу багатьох людей, які змушені багато пересуватись та користуватись великою кількістю інформації.

Врешті новий чіп експертів не розчарував. Існує думка, що це лише технологічний етап в розробці дійсно вражаючої комплектації, проте для досягнення результату необхідний час. Тому Apple презентував дещо поліпшений варіант, який дозволить зберегти місце в гонці престижності поміж брендами. Стабільність та розвиток – це принцип компанії, від яких вони не збираються відступати.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *