<

Бізнес з окупантом: на Волині зареєстровані 114 фірм, які належать росіянам та білорусам

Цей запис опубліковано більш як рік тому
18:10 | 22.03.2022 / Статті / , /
Перегляди
1800
/ Коментарі відсутні

Станом на перший день війни, 24-го лютого, на Волині було зареєстровано 114 фірм, серед власників чи кінцевих бенефіціарів яких – громадяни російської федерації і республіки білорусь.

Більшість з таких підприємств належить громадянам білорусі, які мають постійне місце проживання в Україні. І лише два десятки із активних фірм – це бізнес нинішніх мешканців білорусі та 4 – власність громадян рф, повідомляє VSN.

Російські бізнесмени в Україні

Загалом в Україні – 16 896 компаній, у яких серед засновників, власників чи кінцевих бенефіціарів – громадяни російської федерації і республіки білорусь.

Послугами та товарами деяких із них досить активно користувалися (а, можливо, і продовжують користуватися?) українці та в тому числі – волиняни. Ось декілька прикладів:

ТОВ “Вента ЛТД” – один із найкрупніших фармацевтичних дистриб’юторів України і, як самі зазначають в описі своєї компанії, ця компанія є невід’ємною частиною фармацевтичного ринку України.

Серед її засновників – Акціонерне товариство “Катрен”, зареєстроване в рф – м. Хімки Московської області (частка – 24%).

ТОВ “Брокард-Україна” – мережа магазинів парфумерії та косметики, бенефіціарним власником якої є громадянка рф, мешканка м. Москва Володіна Тетяна Володимирівна.

ТОВ “ТТВК” – це популярний туроператор TUI, офіси якого працювали в різних регіонах України, в тому числі – у Луцьку. Бенефіціарний власник фірми – громадянин рф Морозов Євген Миколайович.

ТОВ “Орімі Україна” – виробник чаю та кави, зокрема, під брендами: Жокей, Jardin, Piazza del Caffe, Tess, Greenfield, Принцеса Нурі (Гіта, Ява, Канді). Засновник – кіпрська компанія РІМЕКСО ЛІМІТЕД (89%), власником якої є росіянин Дмітрій Клочков.

ТОВ “Житомирський м’ясокомбінат” – виготовляє продукцію під різними брендами, один із яких, “М’ясна гільдія”, можна було побачити на луцьких прилавках. Бенефіціарний власник – громадянин рф Мелікян Армен Карлосович.

І таких компаній, товари та послуги яких російські бізнесмени ще донедавна продавали українцям – тисячі.

Які фірми з рф/рб-власниками зареєстровані на Волині?

Згідно з інформацією, отриманою від компанії Опендатабот, на Волині зареєстровано 114 фірм, засновники та власники яких – громадяни рф та республіки білорусь.

В Україні загалом – більше компаній, до яких причетні росіяни, аніж білоруси (13 635 і 3 261 відповідно), проте на Волині через географічне розташування – зворотна ситуація, більше білорусів-власників компаній.

До речі, у більшості таких випадків (89 компаній) – власники мають громадянство Республіки Білорусь, проте їхнє постійне місце проживання – Україна.

Таким чином, серед активних підприємств, які зареєстровані на Волині – 21 повністю або частково належить громадянам республіки білорусь та 4 – громадянам рф.

Інші кейси: страшно обурені волиняни

Серед небагатьох міжнародних компаній, які відмовились закривати бізнес в рф – швейцарська корпорація Nestle.Один із заводів цієї компанії розташований на Волині, в смт Торчин.

У коментарі виданню керівник місцевої громади розповів, що питання стосовно якогось блокування роботи заводу, навіть не піднімають.

“Знаю багатьох керівників “Nestle” в Україні, то вони мають однозначно проукраїнську позицію, і засуджують дії росії. На мою думку, ніхто з високопосадовців “Nestle” в Україні не вирішує такі питання. Це не їхній рівень. Заводи, які працюють в Україні, а це і “Мівіна” в Харкові, і “Світоч” у Львові, і “Торчин”, потужно допомагають усім можливим.

Стосовно заводу, який діє на території Торчина, то як його керівник може вирішувати питання перебування виробництва у росії? У них загалом 500 заводів по світу”, – каже керівник компанії Юрій Кревський.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *