<

Безоплатна правова допомога стала доступнішою для волинян

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:55 | 18.09.2015 / Статті /
Перегляди
22
/ Коментарі відсутні

Про те, хто може нею скористатися, наскільки вона якісна вивчали «Відомості»

З 1-го липня цього року набрали чинності нові норми Закону України «Про безоплатну правову допомогу», відповідно до яких безоплатну вторинну правову допомогу держава надаватиме не лише в кримінальних провадженнях, а й у цивільних та адміністративних справах. Про те, хто може нею скористатися, наскільки вона якісна та чи є адвокати від системи безоплатної правової допомоги насправді незалежними, мову ведемо із заступником директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Євгенієм Блащуком.

unnamed

Для початку Євгеній Мирославович просить звернути увагу на відмінності у поняттях «первинна безоплатна правова допомога» та «вторинна». Щодо першої — то вона включає такі види  правових послуг, як надання інформації, консультацій, роз’яснень, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних документів).

Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) — це також вид державної гарантії, що включає у себе такі види правових послуг: захист, представництво інтересів особи в судах, інших державних органах, перед іншими особами, й складення процесуальних документів.

— Із 1 липня цього року на території України створено 100 місцевих центрів, — розповідає Євгеній Блащук. — Місцеві центри надають безоплатну вторинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах для визначеного кола суб’єктів, які зазначені в Законі України «Про безоплатну правову допомогу». На Волині є три таких центри: у Луцьку, Ковелі та Володимирі-Волинському. Також з 1 липня перелік суб’єктів, які мають право на надання БВПД, суттєво розширився. До них, зокрема, належать малозабезпечені особи, інваліди, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, ветерани війни (учасники бойових дій, у т. ч. учасники АТО), члени сімей загиблих у воєнних діях, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною тощо.

— Якщо людина отримує мінімальну заробітну плату, вона може звертатися за безоплатною правовою допомогою? — уточнюємо.

— Суб’єктом права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги може бути особа, середньомісячний сукупний дохід сім’ї якої менший за прожитковий мінімуму, — пояснює Євгеній Мирославович. — На сьогодні, на жаль, законодавством ще не віднесені до суб’єктів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, такі категорії, як діти війни, одинокі матері. Однак, на мою думку, у найближчій перспективі, з метою забезпечення соціальної справедливості, до Закону внесуть відповідні зміни. До речі, днями до Верховної Ради Урядом вже подано законопроект, яким пропонується, по-перше, надати право на отримання БВПД особам, середньомісячний сукупний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму (для працездатних осіб — 2436 грн; для осіб, які втратили працездатність, — 1898 грн). По-друге, доповнити перелік суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу особами, які лише претендують на отримання статусу учасника АТО або внутрішньо переміщеної особи, проте не належать до суб’єктів права на БВПД. По-третє, передбачити, що учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, мають право на всі види правових послуг БВПД.

Євгеній Мирославович зауважує, що, відповідно до Закону, безоплатну первинну правову допомогу, а саме: роз’яснити, допомогти написати скаргу чи заяву, проконсультувати, повинні надавати органи місцевого самоврядування. За логікою, у них у штаті має бути особа з відповідними правовими знаннями, або ж вони повинні укласти договір, наприклад, із адвокатом чи іншим фахівцем у галузі права, який буде надавати таку безкоштовну допомогу в певні дні прийому, або ж створити відповідну спеціалізовану установу, яка надаватиме безоплатну первинну правову допомогу. Така первинна правова допомога на сьогодні надається в громадських приймальнях на рівні міськрайонних управлінь юстиції відповідними громадськими організаціями тощо.

І сьогодні кожен з місцевих центрів надання вторинної правової безоплатної допомоги уклав меморандуми про співпрацю саме з такими суб’єктами, де зазначено, у який спосіб вони будуть взаємодіяти й організовувати свою роботу для того, щоб задовольнити звернення клієнтів.

— Наш Регіональний центр видає для адвокатів доручення у кримінальних справах, а місцевий — у цивільних і адміністративних, а також у тих випадках, якщо особа просить представляти її інтереси в кримінальних провадженнях, де вона є свідком або потерпілим, — уточнює Євгеній Блащук. — Ми ж (Регіональний центр) вирішуємо питання з надання безоплатної вторинної правової допомоги на підставі повідомлень від уповноважених суб’єктів та за наслідками розгляду відповідних процесуальних документів, які надходять до нас. Це звернення від правоохоронних органів, суду. До нас можуть надходити звернення від самих осіб, які затримані за вчинення кримінального правопорушення, а також від їх близьких родичів.

За словами Євгенія Блащука, лише в серпні до Луцького місцевого центру звернулося 111 громадян, до Ковельського — 32, Володимир-Волинського — 39. Що стосується роботи Регіонального центру, то на сьогодні вже видано 1165 доручень адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідним суб’єктам. Для прикладу, за весь 2014 рік центр видав всього 1073 доручення.

Можливість професійного росту й стабільного доходу для адвокатів

Як запевнив Євгеній Мирославович, вони видають доручення лише для тих адвокатів, які включені до державного реєстру адвокатів, що надають безоплатну вторинну правову допомогу. Для того, щоб оновлювати цей реєстр, Міністерство юстиції двічі на рік проводить відповідні конкурси.

— На сьогодні оголошено вже 8-й за рахунком конкурс з відбору адвокатів для системи БВПД, і ми запрошуємо всіх, хто не залучений до системи безоплатної правової допомоги, взяти участь у цьому конкурсі, — звертається до своїх колег через посередництво газети Євгеній Блащук. — Детальна інформація щодо конкурсу розміщена на офіційному сайті Регіонального центру. — Є низка переваг, які вони отримають, якщо будуть залучені до цього широкомасштабного соціального проекту. По-перше, захищати найбільш вразливі соціальні верстви населення — це благородна справа. По-друге, адвокати матимуть гарантії постійного заробітку, можливість у Регіональному, місцевих центрах користуватися засобами оргтехніки, доступом до мережі «Інтернет» та «ЛІГА Закон», телефонним зв’язком, зможуть систематично безкоштовно підвищувати фаховий рівень, беручи участь у навчальних заходах: круглих столах, робочих зустрічах, семінарах, каскадних тренінгах. Матимуть можливість отримувати інформаційні листи  про позитивний досвід адвокатів Волині, інших регіонів України, методичні рекомендації, можливість афішувати свою діяльність в успішних справах. При цьому ні Координаційний центр з надання правової допомоги, ні наш центр, ні місцевий ніяким чином не втручається в правову позицію адвоката, яку він займає під час здійснення захисту свого клієнта.

Євгеній Мирославович додає, що адвокати, які співпрацюють з Центром на основі контракту, самостійно визначають у контракті свій обсяг навантаження та територію роботи. Водночас, це не обмежує їх можливості займатися приватною практикою. Сума винагороди за надання  БВПД залежить від складності справи і може коливатися від декількох сотень до декількох тисяч гривень. На сьогодні Регіональним центром на території Волинської області укладено 71 контракт із адвокатами.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *