<

Україна, Навальний, права людини: про що розмовляли Байден і Путін під час зустрічі у Женеві

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:21 | 17.06.2021 / Статті / , , , /
Перегляди
219
/ Коментарі відсутні

У швейцарській Женеві 16-го червня пройшла перша зустріч президентів Росії та США Володимира Путіна і Джо Байдена. На віллі Ла Гранж їх зустрів президент Швейцарії Гі Пармелен.

Перемовини тривали близько 4 годин: спочатку у вузькому (президенти та міністри закордонних справ), а потім розширеному (інші представники делегацій) форматах із перервою. За їхніми підсумками президенти окремо один від одного дали пресконференції, – повідомляє Громадське.

Президент США Джо Байден під час зустрічі в Женеві наголосив російському президенту Володимиру Путіну, що Вашингтон підтримує своїх союзників та реагуватиме на атаки на них.

Про це він сказав на пресконференції після зустрічі.

«Я підтвердив Путіну незламну підтримку територіальній цілісності та суверенітету України. Ми продовжуємо докладати зусиль у дипломатії щодо Мінських угод», — зазначив Байден.

Також він розповів, що глави держав на зустрічі обговорили питання щодо Білорусі, які турбують американського президента.

Своєю чергою, Путін після зустрічі з Байденом поскаржився, що Київ не хоче дотримуватися Мінських угод.

Президент Росії Володимир Путін і президент США Джо Байден під час зустрічі в Женеві говорили про Україну. Глави держав обговорили вступ Києва до НАТО та закінчення війни на Донбасі.

«Щодо України — на цю тему говорили. Не можу сказати, що дуже детально, та якщо я правильно зрозумів президента Байдена, він згоден із тим, що в основі врегулювання на південному сході України мають лежати Мінські домовленості», — сказав Путін.

Натомість російський президент вважає, що пропозиції української влади не сприяють врегулюванню ситуації на Донбасі.

«Повернути війська України на місця постійної дислокації (тобто на Донбас); друге — закрити кордони; третє — провести вибори через три місяці після цих кроків. Не треба бути юристом, щоб зрозуміти: це не має нічого спільного з Мінськими угодами», — запевняє Путін.

Російський президент наголосив, що контроль України над своїми кордонами до проведення виборів суперечить Мінським угодам. Путін вважає, що українська сторона повинна внести зміни до Конституції й кордони між Україною і РФ будуть зайняті українськими прикордонниками на наступний день після виборів.

Очільник Кремля додав, що тему можливого вступу України в НАТО під час розмови з Байденом згадували побіжно: «Тут немає чого обговорювати».

Крім того, очільники країн говорили й на інші теми

Про торгівлю з Росією

Виступ Байдена: «США не проти торгувати з Росією. У мене немає жодних проблем у питанні торгівлі з Росією, якщо тільки не йдеться про порушення міжнародного права»

Про пандемію

Виступ Байдена: «Китай намагається показати себе світу як відповідальну та дружню державу, вони намагаються говорити про свої заслуги у контексті протидії пандемії та виробництва вакцин. Чи справді Китай намагається докопатися до суті, як виник коронавірус? Ви самі можете побачити відповідь. Я хочу, щоби світ об’єднався і розібрався, які є механізми для раннього визначення наступної пандемії, і як ми можемо реагувати на них заздалегідь. Ми маємо над цим працювати»

Про реакцію США у випадку смерті Навального

«Я чітко дав зрозуміти, що наслідки цього кроку будуть руйнівними для Росії. Це подія багато чого означатиме для країни»

Байден зазначив, що економіка РФ у кризі, і її треба розвивати, тож війна зі США, — точно не те, що потрібно Росії. Проте це не означає, що Путін перестане брязкати зброєю, не перестане казати про оточення ворогами й те, що США хочуть її захопити.

Про кібератаки

Виступ Байдена: «Що було, якби ми атакували в кіберпросторі російські об’єкти? Якби ми втручались у вибори в інших країнах? Це послаблювало б позиції країни, і це послаблює позиції Росії, яка намагається залишити собі статус великої держави. Я сказав, що наші можливості в кібербезпеці дуже значні. І якщо буде потреба, ми реагуватимемо. Путін знає про це. Останнє, що зараз Путін хоче — це холодна війна»

«Він знає, що я буду вживати заходів, як ми робили після останньої атаки. Ми не дозволимо цьому продовжуватися. Саме тому свого часу ми закрили якісь об’єкти в США, були зміни в дипвідносинах з послами. Я не знаю, якими будуть наслідки. Я припускаю, може ви думаєте, що це не має значення, але якщо правила будуть порушені, то довіра до нього буде втрачена»

Про результати саміту

Виступ Байдена: «Ми не обговорили все, що хотіли, але є реальна перспектива, що ми можемо конструктивно налагоджувати відносини без поступок з нашого боку. Я йому представив свою позицію, чого ми можемо досягнути разом. І що буде, якщо наш суверенітет буде порушено»

Повернення послів

Путін розпочав свій виступ. Повідомив, що домовився з Байденом щодо повернення послів. У Москву повернеться представник США, а у Вашингтон — представник Росії. Коли конкретно — це вже питання технічного характеру.

Про договір щодо скорочення ядерних озброєнь між США і РФ 

Виступ Путіна: «На США і РФ лежить особлива відповідальність за стратегічну стабільність у світі хоча б тому, що ми є двома найкрупнішими ядерними державами. І за кількістю боєголовок… і за якістю сучасності ядерного озброєння. Ми цю відповідальність визнаємо. Ми зазначили, що Байден ухвалив своєчасне та необхідне рішення продовжити СНВ-3 до 2024 року. Звісно, є питання, що далі. Ми домовилися, що почнуться консультації на міжвідомчому рівні», — заявив Путін.

Про Арктику:

Виступ Путіна: «Опанування Арктики загалом і Північного морського шляху зокрема викликає інтерес багатьох країн. Звинувачення щодо РФ у мілітаризації не мають під собою підстав. Ми просто відновлюємо те, що було в часи Радянського Союзу: зокрема для порятунку людей і захисту довкілля. Ми можемо і маємо співпрацювати в цьому напрямку. Росія має намір у повному обсязі дотримуватися міжнародних норм. Ми ніколи нічого не порушували»

Про вбивства, катування і права людей

Виступ Путіна: «Усе, що відбувається в наших країнах — за це несе відповідальність політичне керівництво й перші особи: хто винен, хто вбивця. На вулицях американських міст кожен день когось убивають. Слова не встигнеш сказати — тобі стріляють у спину… Це кримінальні речі. Афганістан візьміть — там одним ударом по 120 людей вбивали. Розстріли з безпілотників і вертольотів явно цивільних осіб в Іраку — хто несе за це відповідальність? Хто вбивця? Америка недавно тільки постала перед кризою через убивство афроамериканця. Не буду коментувати це, але… Ми співчуваємо американцям, але не допустимо цього на нашій території»

«Згадайте тюрми ЦРУ, де катування застосовувалися. Це права людини? Так захищають права людини? Це практика реальної політики. І ми, виходячи з цього, вибудовуємо свою політику. Зокрема і щодо людей, які отримували гроші за кордоном, і щодо тих, хто їм ці гроші платить».

Про штурм Капітолія після виборів у США

«З політичними вимогами люди увійшли в Конгрес США після виборів. Проти 400 людей порушені кримінальні справи. Їм загрожує до 20 чи 25 років тюрми. Їх називають внутрішніми терористами… На якій підставі — не зрозуміло, бо ніхто з офіційних представників влади США нас про це не інформує. Одну з учасниць поліцейський застрелив на місці. У багатьох країнах відбувається те саме. Підкреслю: ми співчуваємо американцям, але в нас такого не допустимо».

На тлі саміту в Женеві відбувається акція проти російської агресії. Її організували українці та грузини, які мешкають у Швейцарії.

Більше про зустріч президентів США та Росії дивіться у відео




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *