<

Агротехнічний коледж Володимира-Волинського відстоюватиме свою землю і не віддасть на Хобултівську сільраду

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:47 | 21.03.2016 / Статті / /
Перегляди
140
/ Коментарі відсутні

Нещодавно журналісти інтернет-видання “БУГ” публікували відео-сюжет, де представники села Хобултова вимагають, щоб частину землі переданої в постійну оренду Володимир-Волинському агротехнічному коледжу повернули назад в сільську раду.

Означимо, що Хобултівська сільська рада на сьогодні немає власних вільних земельних запасів, а в селі проживають учасники АТО та молоді сім’ї, які хочуть отримати наділи. Вирішення проблеми почали шукали з різних сторін і одним із варіантів постало відвести близько 40 гектарів землі з оренди Володимир-Волинського агротехнічного коледжу.

Щоб розібратися чия земля і хто повинен нею користуватися, мабуть варто розпочати із самого початку. При відновленні у 1944-му році навчального закладу було створено навчально-дослідницьке господарство, котре на перших порах мало право юридичної особи. На той час у власності перебувало близько 291 гектара землі.

В кінці 90-х років Міністерство аграрної політики ліквідувало навчально-дослідницьке господарство як юридичну особу і перевело до навчального закладу на правах структурного підрозділу. В зв’язку з цим переходом, тодішній директор розпочав переоформлювати документи. Державний акт був складений на 288,16 гектара землі, тобто сільською радою було вилучено майже 3 гектари землі.

Далі у 2008-му році Сільськогосподарських технікум перейменовують в Агротехнічний коледж. Навчальний заклад повторно здійснює заміну документів на право власності і тепер вже згідно Витягу з держземкадастру у власності коледжу опиняється 264,4 гектара землі. Тоді 23 гектари Хобултівська сільрада знов вилучає мотивуючи тим, що віддає землю працівникам навчального закладу для обробітку. Хоча цією площею і користуються працівники коледжу, але фактичне право власності навчальний заклад втратив.

Прокоментувати ситуацію, що склалася журналісти звернулися до директора Агротехнічного коледжу Олександра Коновалюка, котрий відразу ж зазначив, що до навчального закладу жодна людина не зверталася по питанню виділення землі. Лише 25-го лютого, 2016-го року, голова Володимир-Волинської РДА Наталія Василець надіслала запит, про те чи є можливість виділення землі для учасників АТО площею в 40 гектарів.

3

Одним із аргументів, чому саме повинні вилучатися землі агротехнічного коледжу, заявники з Хобултови озвучили, що площу не використовують для навчального процесу, а здаються в суборенду місцевим фермерам. Саме з цим питанням звернулися до директора навчального закладу.

Як розповів пан Коновалюк, з 90-х років держава припинила фінансування аграрних навчальних закладів, а навчально-дослідне господарство не отримало статусу  сільськогосподарського виробника. Саме через це заклад втратив пільги на кредит, придбання палива, мінеральних добрив.

В 2011-му році міністр аграрної політики на колегії озвучив, що якщо держава не фінансує аграріїв, то навчальні заклади самі повинні шукати шляхи виходу із ситуації. Як варіант запропонували встановлювати тісну співпрацю із сільськогосподарськими підприємцями, котрі б надавали сучасну техніку та матеріальну базу для навчання студентів.

“Ми в 2012-му році склали договір з ТОВ “Агросвіт-Волинь” про надання послуг пов’язаних з навчальним процесом. Цей договір передбачає, що на період польових, сільськогосподарських, робіт Агросвіт надає власну техніку і паливо для роботи на нашій землі. Вони приїжджають на поле, ми привозимо студентів і наші учні сідають на трактори чи комбайнери разом з механізаторами та працюють. Ми економимо на пальному, запасних частинах і навчаємо на сучасній техніці. В свою чергу підприємство має фінансову вигоду, бо після реалізації врожаю ми платимо за надані послуги. Окрім, цього підприємство отримує нові навчені кадри для роботи у полі.” – розповів Олександр Коновалюк.

1
2

З юридичної точки зору Володимир-Волинський агротехнічний коледж є повноправним власником землі і фактичним розпорядником є Міністерство освіти і науки України, відповідно від договору постійної оренди, який був укладений у 2000-му році. І зрозумілою є позиція, що коледж працює, щоб повністю себе забезпечити фінансуванням: розпочинаючи від косметичного ремонту і завершуючи виплатою зарплат.

По другу сторону – постанова ВРУ, що учасники АТО можуть безплатно отримати ділянку для ведення особистого селянського господарства у розмірі не більш як 2 гектари; для ведення садівництва — не більш як 0,12 гектара; для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд у селах — не більш як 0,25 гектара, в селищах — не більш як 0,15 гектара, в містах — не більш як 0,10 гектара.

І на завершення, директор Агротехнічного коледжу розповів, що якщо Хобултівська сільська рада хоче “виїхати” за рахунок навчального закладу, то так не робиться. Кожна сільрада повинна мати землі запасу.  Та зазначив, що на території навчально-дослідницького господарства знаходиться два будинки працівників коледжу і вже 10-ть років просить у сільської ради прийняти ці будинки на свій баланс. Це потрібно для того, щоб люди змогли приватизувати майно, але сільрада категорично відмовляється.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *