<

125 видів найрізноманітніших рослин від Володимир-Воилнського підприємства прикрасять будь-яке свято

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:17 | 7.03.2016 / Статті /
Перегляди
37
/ 1 коментар

125 видів найрізноманітніших рослин від КП «Троянда» прикрасять будь-яке свято, надовго створять квітучий настрій в інтер’єрах та на присадибних ділянках.

Про це пише «Місто вечірнє».

Комунальне підприємство «Троянда» було створене у Володимирі у 1994 році, щоб готувати посадковий матеріал та проводити озеленення міста. Саджанці дерев, декоративні кущі й величезне розмаїття різнобарвних квітів, які прикрашають вулиці, парки і сквери Володимира, вирощують саме тут, у зеленому господарстві. До цього ще додається широкий асортимент рослин для декору інтер’єрів житлових приміщень та офісів. Фінансується підприємство частково з міського бюджету, решту потреб покриває прибуток від продажу власної продукції та робіт, що виконуються на замовлення.
Сьогодні у «Троянді» трудиться 14 осіб, переважно жінки. Це озеленювачі, підсобні робітники, водій, охоронці та бухгалтер. Із настанням весни колектив поповнюється сезонними працівниками, яких направляє на громадські роботи центр зайнятості. Останні півтора року очолює підприємство також жінка – молода, чарівна, енергійна і водночас досвідчена Ольга Ломанська.

«Якщо берешся за роботу, то виконуй її добре і якісно»

Дотримуючись цього гасла у житті, Ольга Миколаївна за порівняно короткий термін керівництва зуміла вивести підприємство на новий рівень. За результатами минулого року зелене господарство чи не вперше стало прибутковим – і це за умов економічної кризи у країні. Проте пані Ольга всі лаври віддає своїм колегам:

– У нас чудовий дружній колектив. Кожен працівник відповідально ставиться до виконання своїх обов’язків, вболіває за загальну справу. Тож тільки разом ми змогли добитися спільного успіху.

На глибоке переконання Ольги Миколаївни, займатися такою складною, копіткою та іноді виснажливою роботою як вирощування рослин можуть лише люди, яким це до душі. Директору пощастило з колегами, а їм – із керівником. Ользі Ломанській відповідальності не позичати, вона однаково вимоглива до себе і до підлеглих та у свою чергу намагається зробити все можливе для розвитку господарства. Показовим є той факт, що, незважаючи на чергову відпустку, в якій перебуває, жінка щодня їздить на роботу, аби перевірити, чи все гаразд, та вирішити поточні питання. Про себе говорити не любить, але із скупих слів розповіді можна зробити висновок про силу її характеру, цілеспрямованість і працелюбність.

У 2000 році Ольга Миколаївна по завершенні навчання у Львівському лісотехнічному університеті отримала диплом інженера лісового і садово-паркового господарства. Але повернувшись у Володимир, стикнулася із проблемою відсутності підходящих вакансій. Проте рук не опустила, пішла працювати на ринок звичайним продавцем. Їй добре відомо, як це по півдня обслуговувати покупців у 30-градусний мороз, коли холод пробирає до кісток і перестають слухатися пальці. Адміністративного досвіду жінка набула у гуртівні «Ельдорадо», де тривалий час була на посаді заступника директора. Коли ж торгову точку розформували, спочатку працювала у КП «Полігон», а згодом майстром дільниці у ЖЕК №1. І тільки у жовтні позаминулого року була запрошена на посаду за спеціальністю.

Там, де завжди панує весна

На території підприємства розташовані чотири великі теплиці, одна зимова і три літніх. Крім того, є відкриті земельні ділянки для вирощування саджанців та інших морозостійких рослин. У закритих приміщеннях повним ходом панує весна. Навіть взимку температура у теплицях підтримується не нижче 15 градусів. За комфортних умов тут буйство зелені та яскравих фарб. Цвіте різнобарвна бегонія, гіацинти, примули. Деякі квіти тільки починають розпускатися. Якраз до жіночого свята розкриються пуп’янки тюльпанів та нарцисів. А скільки тут розсади братиків, чорнобривців та інших рослин! 19 найменувань різноманітних квітів чекають пересадки у відкритий ґрунт на квітники міста.

-Після першої весняної посадки наші вулиці прикрасять братики. А вже влітку на клумбах розквітнуть сортові чорнобривці, бальзаміни, петунія, гацанія, агератум, цинерарія. Також сходить розсада сальвії та флоксів, – розповідає пані Ольга. – Цього року у місті з’являться нові квітники і рабатки. Спільно з міською радою розробляємо проект благоустрою у скверах біля РДА та історичного музею. Зокрема, біля РАЦСу хочемо зробити альпійську гірку.

Для працівників теплиць зараз гаряча пора. За пікіруванням розсади бальзамінів і петунії якраз застала озеленювачів Олену Борисюк, Галину Штуль та Світлану Шевченко.

Моя екскурсія по теплицях триває. Ольга Миколаївна показує грядку з калами – ці квіти почали розводити з минулого року, деякі з них уже зацвіли.

– У зв’язку з тим, що дуже подорожчав посадковий матеріал, восени ми стали розводити черенкуванням пеларгонію, бальзаміни, фуксію та інші квіти, – каже пані Ольга.

Експеримент видався вдалим і зараз тут безліч готової розсади цих чудових квітів. Важко описати все побачене у теплицях. Є тут і дещо незвичайне. Це гігантський, висотою до метра, і дуже густий кущ алое, а також екзотична агава.

Найнижчі ціни, широкий асортимент

Продукція зеленого господарства призначена не лише для озеленення міста. КП «Троянда» продає найрізноманітніші рослини для ландшафтного дизайну приватних садиб, пропонує широкий асортимент вазонів для прикраси інтер’єрів, гарні букети і розкішні композиції зі зрізаних квітів. Уся продукція підприємства реалізується через магазин «Квіти Володимира», розташований на вул. Князя Василька біля ТЦ «Роксолана» (універмагу). Тут за найнижчими у місті цінами можна придбати всю власну продукцію зеленого господарства, а також насіння, різноманітні підживки для рослин та ґрунтові суміші. Крім цього, у холодну пору року в павільйоні продаються привозні троянди та інші вишукані квіти.

Ціни і справді доступні. Наприклад, для озеленення присадибних ділянок у «Квітах Володимира» можна придбати саджанці туї за 70 грн.; ялівці коштують від 45 грн.; кущі лігуструму, що використовуються для зелених огорож, коштують від 5 грн.; вічнозелений самшит продають по 20 грн. Також в асортименті є верби, кущі спіреї та барбарисів. На будь-який посадковий матеріал, що вирощують у КП «Троянда», у магазині приймають замовлення.

У зазначеному павільйоні покупців привітно зустрічає продавець Наталія Сидорук. Дівчина наділена тонким смаком і природним талантом флориста. Вона робить неперевершені за красою букети чи квіткові композиції до будь-якого свята або урочистості. В якості оздоблювального матеріалу використовує декоративну зелень, ніжний кермек або гіпсофілу, що вирощують у господарстві. Тому це ніяк не впливає на вартість букета чи квіткового кошика.

Для чарівних жінок

Напередодні 8 Березня та у день свята на квіти традиційно високий попит й відповідні ціни. Заощадити можна, придбавши продукцію зеленого господарства. У магазині «Квіти Володимира» тюльпани продаватимуть по 15 грн., а нарциси коштуватимуть від чотирьох гривень.

Аби значно подовжити свято, Ольга Миколаївна радить дарувати жінкам квіти у горщиках, тим більше, що останнім часом це модно і, до того ж, вигідно. Вартість живих крокусів, бегонії, гіацинтів, примул – від 15 грн. Після свята ці чудові квіти можна висадити на присадибні ділянки, прикрасити ними балкони чи лоджії, щоб довго милуватися їхньою красою.




один коментар
  1. Дівчата,ви молодцІ! Глибоко поважаю вашу працю.тому що там працюють люди,які дісно люблять свою справу.Дуже чудові клумби біля приміщення міської Ради.Завжди милуюсь ними,коли проходже мимо.Багатьох з вас знаю особисто .Схиляю голову перед пам”яттю Надії Василівни,яка віддала багато років свого життя цьому підприемству.Удачі Вам і мирного неба! Творіть красу…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *