<

10 тез від Президента України

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:40 | 5.06.2016 / Статті /
Перегляди
19
/ Коментарі відсутні

Президент України Петро Порошенко 3-го червня 2 години відповідав на питання журналістів. Самих запитань встигли поставити 25, але не кожна відповідь на них була точною та правдивою.

Команда Громадського, Центр економічної стратегії та Vox Ukraine вирішили перевірити відповіді президента.

ПРО «МИРОТВОРЕЦЬ»

Петро Порошенко заявив, що засуджує публікацію на сайті «Миротворець» тисяч імен журналістів, які отримали акредитації на окупованих територіях, і гарантує безпеку цих журналістів в Україні.

«Журналістам в Україні нічого не загрожує».

FACT CHECK: Справді, немає даних про насильство над журналістами, чиї прізвища опубліковані на сайті «Миротворець». Водночас багато з цих журналістів публічно заявили про погрози на свою адресу в соціальних мережах та анонімні телефонні дзвінки з погрозами.

Крім того, Інститут Масової Інформації у своєму останньому звіті зафіксував збільшення кількості побиттів та нападів на журналістів в Україні – 7 випадків у травні (квітень – 4, березень – 2, лютий – 1, січень – 4).

Зокрема 3 травня в Одесі побили журналістів «7 каналу».

24 травня в Запоріжжі побили Анатолія Остапенка, журналіста «Громадське ТБ Запоріжжя».

В ніч на 22 травня на Подолі побили військового фотографа Сергія Моргунова та журналіста Громадського Артема Арутюняна.

24 травня в Харкові напали на журналістів програми «Наші Гроші».

ПРО ПОЛІЦЕЙСЬКУ МІСІЮ ОБСЄ НА ДОНБАСІ

Петро Порошенко заявив, що Україна має «серйозний дипломатичний успіх» в питанні запровадження поліцейської озброєної місії ОБСЄ.

«Не лише в «нормандському форматі» (Україна, Росія, Німеччина, Франція — Hromadske) на дипломатичному рівні ми погодили загальну згоду щодо запровадження цієї місії, але вже у Відні в ОБСЄ під німецьким головуванням наші партнери розпочали дискусію щодо запровадження поліцейської місії. Я вважаю, що це дає мені підстави для стриманого оптимізму і саме це слугувало мені базою для твердження, що, можливо, ми завершимо цей процес у 2016 році».

FACT CHECK: Раніше про згоду Росії на запровадження поліцейської місії заявили в Адміністрації президента. Прес-секретар російського президента Дмітрій Пєсков одразу спростував цю інформацію.

«Власне ситуація дуже проста. Твердження про те, що в записах бесід «нормандської четвірки» містяться певні індикації того, що російська сторона дала згоду на розміщення певної поліцейської місії ОБСЄ, не відповідають дійсності», — процитували слова Пєскова «РІА Новості». Однак, є готовність обговорювати цю тему, додав прес-секретар.

ПРО НЕДОТОРКАНІСТЬ СУДДІВ

Петро Порошенко сказав, розповідаючи про судову реформу, що недоторканості суддів немає у жодній країні світу.

«Недоторканість суддів —цього не має ніде в світі. Це Радянській рудимент»

FACT CHECK: У різних країнах судді мають імунітет і не можуть бути притягнуті до відповідальності без спеціального уповноваженого на те органу. У Македонії та Словенії – це парламент.

У Німеччині — Конституційний суд, у Болгарії — Вища судова рада.

«Судді, прокурори та слідчі користуються імунітетом народного представника», — йдеться у ч.1 та ч. 2 Ст. 100 Конституції республіки Македонія.

У США та Японії суддя може бути позбавлений недоторканості тільки після імпічменту.

Джерело: підручник для магістрів та аспірантів «Порівняльне Конституційне право» за авторством В. М. Кириченка і О. М. Куракіна.

ПРО МОЖЛИВІСТЬ ВІДКРИВАТИ ВОГОНЬ У ВІДПОВІДЬ

Петро Порошенко заявив, що бійцям не заборонено відкривати вогонь у відповідь на обстріли з боку самоназваних «ЛНР» та «ДНР». За словами президента, рішення на місці ухивлює командир.

«Право надання дозволу належить командирам. Він може прийняти рішення сам, йому ні з ким не треба узгоджувати. Йому заборонено відкривати вогонь першим».

FACT CHECK: За словами одного з командирів з позивним «Чорний», підрозділ якого базується на передовій в промзоні Авдіївки Донецької області, фактично так і є, але це не стосується важкої зброї.

«Ми адекватно відповідаємо на обстріли. Якщо застосовується стрілецька зброя, то маємо право не погоджувати, якщо важка артилерія, то маємо узгоджувати з Генштабом, бо це — їхня відповідальність», — сказав він.

Центр Економічної Стратегії та VoxCheck

ПРО ДРУГЕ ДИХАННЯ

«Я вважаю що відкрилось друге дихання в проведенні змін у країні. Ухвалюються найважливіші стратегічні і тактичні рішення. Хотів би навести декілька прикладів, які ми маємо за останні 2 тижні»

FACT CHECK Якщо опиратись на дані оцінки експертами якості реформаторських законів (індекс моніторингу реформ, іМоРе), то останнє значення індексу, що охоплює 9 – 22 травня 2016 року, — до 0,4 бала (середнє у 2016 році 1,0 бал), що є нижчим за попереднє значення (1,1 бал). Прийнятним у методології індексу вважається значення індексу на рівні +2 — +3, яке означало б задовільний прогрес у реформах. На жаль, таких значень індекс досягав лише три рази навесні 2015 року.

Тому, з точки зору ухвалення нового законодавства, ми не можемо казати про будь-яке «друге дихання».

ПРО СПРОЩЕННЯ РЕЄСТРАЦІЇ ЛІКІВ

«Перший важливий крок — реформування системи, прийняття буквально днями Закону України «Про спрощення процедури реєстрації ліків», які мають реєстрацію в країнах ЄС, США, Японії, Канади. Впевнений, що цей крок посилить конкуренцію на внутрішньому ринку, значним чином знизить ціни на ліки і є потужним елементом боротьби з корупцією».

FACT CHECK: Це правда, і ми теж очікуємо на посилення конкуренції на внутрішньому ринку та зниження цін на ліки із часом, а також зниження корупційної складової у сфері реєстрації ліків та медичних закупівель.

ПРО PROZORRO

«Другим є підписання і прийняття Закону «Про обов’язкове запровадження системи електронних платежів ProZorro для всіх державних закупівель, які відбуваються в силових органах, в першу чергу в Міністерстві оборони. Тепер для системи ProZorro немає винятків».

FACT CHECK: Дійсно, нещодавно був ухвалений Закон України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони». Ним закупівлі для оборонного замовлення перевели під дію Закону України «Про публічні закупівлі».

Але під дію останнього поки що підпадають не всі замовники. Наприклад, закон не стосується замовлень, де вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) нижча 200 тисяч гривень, а робіт — 1,5 мільйона гривень.

ПРО РЕЙТІНГ ВІД MOODY’S

«Рішення агентства Moody’s про переведення курсу валюти з прогнозу на негативний до прогнозу стабільний є яскравим тому (тобто стабілізації — Hromadske) підтвердженням»

FACT CHECK: В це твердження вкралася технічна помилка: насправді агентство Moody’s змінило із негативного на стабільний прогноз щодо рейтингу банківського сектора. Тобто агентство очікує, що більше найближчим часом рейтинг знижувати не буде, але й підвищувати також. Але сам рейтинг України залишається на вкрай низькому рівні, і покращення прогнозу щодо рейтингу банківської системи у порівнянні з цим — не дуже значна «перемога».

ПРО ЗРОСТАННЯ ВВП

«Встановлено завдання, щоб ми досягли 1,1% зростання ВВП в цьому році. Ми вже маємо позитивну динаміку в першому кварталі. Інфляція в першому кварталі складає біля 5%».

FACT CHECK: За даними Держстату попередня оцінка динаміки ВВП у 1 кварталі фактично незмінна у річному вираженні і дорівнює +0,1%. Це точно стабільність, але її важко назвати «позитивною», це скоріше відсутність негативної динаміки. Pазом з тим, є позитивна динаміка у промисловості — зростання за 4 місяці цього року становило 3,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

По інфляції названа цифра містить неточність — це кумулятивна інфляція за 4 місяці 2016 — 5,1%, а не за 1 квартал цього року. В річному вимірі інфляція у квітні сповільнилась до 9,8% з 20,9% у березні.

ПРО ДЕОЛІГАРХІЗАЦІЮ

«Перше рішення про деолігархізацію — збільшення впливу держави на (державні) підприємства та «Укрнафту». Раніше ніхто зайти туди не міг. Завдяки закону (в тому числі мною підтриманому) — підприємства повернено під державний контроль».

Держава володіє часткою більше, ніж 50% в «Укрнафті» через «Нафтогаз». Іншу частину акцій контролює група «Приват».

Після ухвалення закону, що знизив кворум на зборах акціонерів з 60% до 50%, стало можливим провести загальні збори акціонерів в компанії, потім вони були реально проведені, було змінено Наглядову раду та призначено нового керівника Марка Роллінза.

Чи можна говорити, що підприємство повністю повернуте під державний контроль? Ми не впевнені, поки не вирішено питання санації «Укрнафти», але факт, — значно покращено захист прав держави як акціонера у цьому акціонерному товаристві.

Зміна менеджменту держкомпаній та проведення прозорих конкурсів, крім того, дійсно відбулись в багатьох великих компаніях, які належать державі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *