<

10 основних ознак професійного вигорання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:17 | 9.08.2019 / Статті / /
Перегляди
38
/ Коментарі відсутні

Хронічний стрес на роботі вважається чимось невід’ємним, а самовідданість і трудоголізм – почесними звичками. Але це має негативні наслідки для здоров’я.

У 2019 ВООЗ включила “професійний синдром емоційного вигорання” в Міжнародну класифікацію хвороб. ВООЗ як і раніше вважає вигоряння не медичним, а емоційним станом. Розвиток синдрому – результат хронічного стресу на роботі, а не в інших сферах життя.

Wonderzine зібрав 10 ознак того, що ви “горите” на роботі, – пише 24 канал.

1. Ви вічно втомлені. Якщо після ночі здорового сну, вихідних на природі або навіть тижневої відпустки ви все ще відчуваєте втому – це явна ознака вигорання та інших небезпечних станів, і краще звернутися до лікаря.

2. Ви не можете сконцентруватися. Щоб оцінити рівень концентрації, згадайте, з якою швидкістю ви вирішували робочі завдання півроку тому і як справляєтеся з ними зараз. Спробуйте зосередитися хоча б на півгодини й зануритися в справу – якщо не виходить, це може свідчити про початок вигорання.

3. Ви погано працюєте. Під час вигоряння ви починаєте працювати гірше, ніж раніше: ваші ідеї рідше знаходять відгук, проекти частіше відправляють на доопрацювання.

4. Ви постійно зайняті. Робота захопила весь ваш час: не можете відкласти телефон навіть на вихідних, берете з собою комп’ютер в будь-які поїздки, а на побаченні шлете повідомлення босові. Таке завзяття тільки зашкодить здоров’ю.

5. Вас легко роздратувати. Якщо останнім часом ви весь нарікаєте й зриваєтеся на оточення, а раніше за вами такого не помічали – велика ймовірність, що ваше сприйняття вже спотворено вигоранням.

6. Вам складно братися за нове. Відсутність мотивації – привід для занепокоєння. Вас більше не захоплюють нові проекти, не мотивують навіть кар’єрний ріст і підвищення зарплати.

7. Ви не радієте виконаній роботі. Вам стають байдужі не тільки помилки й невдачі, але й успішно завершені проекти – ви більше не ловіть кайф від роботи, вам просто все одно.

8. Ви почали випивати й гірше харчуватися. Щоб хоч якось впоратися зі стресом, ви заїдаєте його шкідливими снеками, вечеряєте піцою та все частіше скаржитеся на начальника за келихом вина. Одномоментні рішення тільки заважають організму боротися з навантаженням і не дають відновити сили.

9. Ви почали гірше себе почувати. Хронічний стрес шкодить здоров’ю: чим довше ви під його дією, тим гірше себе відчуваєте. Серед симптомів – біль у спині й шиї, проблеми з травленням, підвищений тиск, зниження лібідо, порушення менструального циклу і функцій імунітету.

10. Ви перестали про себе піклуватися. Ви себе запустили: попри хронічну втому, продовжуєте працювати, як кінь, погано спите і зовсім забули про інші сфери життя, не пов’язані з роботою.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *