<

10 грудня  – День прав людини

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:28 | 10.12.2014 / Статті /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

Україна  на всіх етапах свого становлення постійно перетиналася з одними і тими ж питанням: як стати незалежною, правовою, демократичною державою, в якій будуть дотримуватись прав людини. Всілякі утиски одних людей іншими  в усі часи викликали  причини суттєвих  змін у суспільстві. Майдан показав, що у нас може бути створена правова держава.  У  відповідальний для країни момент люди можуть згуртуватись, щоб захистити свій край, свою родину, свою Батьківщину.

Ми унікальна нація,  оскільки показали всьому світові, як  МИРНИМИ способами здатні героїчно відстоювати, боронити основні права і свободи. У біблійному Писанні читаємо: «Що посіє людина, те й пожне».

У сучасному світі права людини стали кваліфікуватися за цілою низкою напрямів. Ніхто не має права посягати на життя та здоров’я людини. Тому боротьба за дотримання саме цього права стала причиною Всеукраїнського спротиву рік тому. Коли терплячого, законослухняного громадянина довести до “кипіння”, вислів “моя хата з краю” починає носити характер заклику до створення самооборони та захисту та  відстоювання прав і свобод.

Права людини – не просто особисті права, які передбачають недоторканність особи і житла, власності чи конфіденційності листування, а й права на об’єктивний та неупереджений суд. Це право бути господарем, а не гостем у своєму домі, в своїй державі.  Нашим громадянам ще потрібно відстояти  нову судову систем, яка буде мірилом справедливості і довіри в люстрацій них баталіях. Змінити себе і навколишнє оточення.

На сьогодні  90% мешканців країни турбує їх соціальний стан і соціальні права,  що передбачають наявність права на охорону сім’ї та дитинства, захисту здоров’я, батьківських прав, свободу праці,  соціальної справедливості.   В умовах тотального безробіття, воєнних дій збільшується кількість громадян які потребують соціального захисту.

Поряд з цим є ще й політичні права, які мають на увазі як свободу совісті,  рівність усіх перед законом, свободу друку і свободу слова,  так і свободу зібрань та право на протест.  Ніяка сила не зможе сьогодні порушувати наші політичні права.  «Небесна сотня» віддала свої життя і за ці права …

Є також і економічні права, які мають на увазі свободу розвитку і функціонування промисловості і торгівлі, свободу пересування та розпорядження власністю на свій розсуд. Тому країна з багатим природнім потенціалом, з працьовитим народом і купкою олігархів при владі не має права бути бідною.

Українці талановитий та високоосвічений народ. Наша мова одна з наймилозвучніших у світі, тому культурні права, свобода в мистецтві та науковій діяльності, свобода викладання і право на освіту, а також право на використання у всіх цих процесах своєї рідної мови – це вкрай необхідні права.  Усі ці положення узагальнено і взято на озброєння як демократичні цінності.

Скажете, чого ще не вистачає сучасній людині для життя і розвитку?  Але навіть найбільш прогресивні в дотриманні прав і свобод людини країни сьогодні не можуть похвалитися ідеальними умовами практичної реалізації цих прав для свого рідного суспільства. Євросоюз, не зважаючи на його досягнення, також має ряд проблем у дотриманні прав людини. А що вже казати про ті країни, де демократичні цінності досить умовне поняття?

Після завершення Другої світової війни міжнародне співтовариство постаралося об’єднати людство,  спробувати усвідомити усі жахіття зневаги до прав і свобод  людини. Військові дії на сході України, оголошені як АТО ще раз доводять, як легко розпалити ворожнечу і як важко зупинити війну. 10-го грудня 1948-го року Генеральною Асамблею ООН  була прийнята Загальна декларація прав людини.  А у 1950-му році усі зацікавлені держави та  організації стали відзначати цю дату як всесвітній День прав людини.

У цей День члени новоствореного окремого підрозділу правозахисної громадської організації у Волинській області “З’єднання “Борців за справедливість” відвідають державні установи, освітні заклади, проведуть активну просвітницьку та правозахисну роботу серед мало імущих та незахищених верств населення. Нехай усі  громадяни України, від найменшого до найстаршого,  живуть в мирній, правовій державі, яку ми нині усі разом будуємо такою високою ціною. Нехай наші права і свободи починаються з нашого дотримання їх по відношенню до наших ближніх, нехай мир і злагода, любов і повага панують у наших родинах! Нехай воїни як найшвидше відстоять нашу країну і живими та неушкодженими повернуться додому.

Лише дотримуючись прав людини і виконуючи покладені на нас обов’язки, ми збудуємо майбутнє не тільки для нас самих, але і для  наступних поколінь. Не будьте байдужими до порушення прав людини, збережіть країну для майбутніх поколінь! Повірте у краще майбутнє-ставайте борцями за права людей, за справедливість.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *