<

Невтомна робота ОВК, Або як відбуваються вибори

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:33 | 24.10.2014 / Статті / , /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні
DSC_0359

Окружна виборча комісія –  спеціалізований незалежний колегіальний орган публічної влади, який організує і забезпечує підготовку та проведення виборів у певному виборчому окрузі. Завданням ОВК є підготовка до процесу голосування та забезпечення виборчих дільниць усім необхідним.

Про роботу ОВК 19-го одномандатного виборчого округу, до якого входять Володимир-Волинський, Іваничівський, Любомльський район та місто Нововолинськ, кореспонденту інтернет-видання «БУГ» розповіла начальник ОВК Лариса Бондар.

«До 19-го виборчого округу належать 222 дільниці  із загальною кількістю 144 тисячі виборців. Дільниці поділяються на великі (до дільниці належить понад 1500 виборців), середні (500-1500 виборців), малі (до 500 виборців). Таким чином, у 19-ому виборчому окрузі є 37 великих, 49 середніх та  134 малі дільниці, і 2 дуже малі дільниці, де зареєстровано менше 50 виборців», – розповідає Лариса Бондар.

Свою роботу окружна виборча комісія розпочала 8 вересня і закінчить після остаточного підрахунку голосів на виборах 26 жовтня 2014 року. Вся робота ОВК полягає у підготовці до дня голосування, забезпеченні перебігу голосування згідно з законодавством України  та правильного підрахунку голосів.

Склад ОВК 19-ого виборчого округу:

У 19 виборчому окрузі до керівного складу ОВК входять :

Голова ОВК (від фракції «Батьківщина») Бондар Лариса Микитівна;

Заступник голови ОВК (від партії «Свобода») Карпюк Галина Степанівна;

Секретар (від партії «Україна майбутнього») Войтюк Марія Іванівна .

Загалом до  ОВК входить 18 членів та допоміжний персонал – системні адміністратори, оператори та бухгалтери .

Робота членів ОВК полягає повному забезпеченні  виборчого процесу та дільничих виборчих комісій (ДВК) всім необхідним, починаючи від столів, телефонів і технічного забезпечення, і закінчуючи бюлетенями.

«Зараз ми формуємо для кожної дільничної комісії пакет документів на день голосування, в який входять контрольні талони, протоколи на випадок, якщо виборець зіпсує бюлетень, методична література по проведенню виборів, яку ми отримали з ЦВК тощо», – розповідає Лариса Боднар.

Після обіду 23 жовтня бюлетені видавали на Любомльський та Володимир-Волинський район, а 24 жовтня бюлетені отримують Іваничівський район, міста Нововолинськ та Володимир-Волинський.

«Бюлетенів багато, ми їх отримали в суботу, прийняли на засіданні ОВК, вони складені в окремій кімнаті, опечатані. Кімнату охороняє міліціонер», – пояснила Лариса Бондар.

DSC_0362

 Діяльність  ДВК та спостерігачів

Членів ДВК обирають на засіданні ОВК за допомогою жеребкування  з-поміж кандидатур, які надані партіями і кандидатами. Жеребкування проводили за допомогою електронної системи «вибори».  Обов’язково, щоб членами ДВК були представники РІЗНИХ політичних сил. До обов’язків членів ДВК входить контролювання правильного проходження голосування у день виборів, а також забезпечення можливості ознайомлення громадян зі списком кандидатів, доставка не пізніше ніж за 10 днів до виборів іменного запрошення на вибори, організація отримання бюлетенів, забезпечення процесу голосування на дільниці.

 Процедура отримання бюлетенів така: до ОВК приїжджає зазвичай не менше трьох представників кожної ДВК від різних суб’єктів (партій або кандидатів). Представники ДВК мають спеціальну постанову про отримання бюлетенів, які видають на засіданні окружної комісії. Після видачі кімнату знову опечатують та ставлять охорону.

Спостерігачі не є членами ДВК. Вони реєструються окремо, але мають право у будь-який час відвідувати засідання ДВК. «Як правило, спостерігачі приходять на отримання бюлетенів та на їх перерахунок», – зазначає Лариса Бондар.

Спостерігачем міг стати представник від будь-якої з зареєстрованих партій, кандидатів та громадських організацій, який подав заяву у в ОВК до 20 жовтня. Але є категорії людей, які не можуть виконувати роль спостерігачів, це зокрема члени виборчої комісії, посадові особи органів виконавчої влади, судів чи правоохоронних органів, а також військовослужбовці.

До обов’язків спостерігачів входить перебування на виборчих дільницях під час голосування та спостереження за виборчим процесом, а також складання актів про правопорушення у разі їх виявлення, та вживання необхідних заходів для усунення цих правопорушень.

«На вибори 26 жовтня на  222 дільниці на нашому окрузі  зареєстровано 2,5 тисячі спостерігачів від різних суб’єктів, і засоби масової інформації для забезпечення максимальної прозорості виборчого процесу», – розповіла Лариса Бондар.

Ні член ДВК, ні спостерігач не мають права перебувати у кабінці голосування разом з виборцем, заповнювати за виборця бюлетень (навіть, якщо той попрохає), та робити будь-які позначки на самому бюлетені.

 Підготовка членів ДВК та ОВК

Для членів виборчих комісій ЦВК заздалегідь підготувала низку методичок, у  яких пояснюють всі тонкощі роботи на дільницях. Також для цих людей організовують спеціальні навчання.

«От 30 вересня у Києві було навчання для членів ОВК, яке стосувалося порядку роботи, організаційних моментів. Також нас вчили правильно користуватися системою «Вибори», – розповідає Лариса Бондар.

Навчання членів ДВК в Іваничах проводили безпосередньо члени ОВК, а в Володимирі-Волинському і Нововолинську над цим працювали представники тренери з підготовки членів виборчих комісій Михайло та Ірина Шелеп.

«Вони запропонували нам методичку, де дуже детально описано, як працювати в день голосування починаючи від відкриття дільниці, і закінчуючи тим, як заповнювати протокол. Ми віддали її в друк, і разом з матеріалами від ЦВК будемо надавати цю інформацію в ДВК», – розповіла Лариса Бондар. Також вона наголосила, що члени ДВК і ОВК не мають права агітувати за жодного кандидата чи партії

Контроль за роботою виборчих комісій здійснює Служба безпеки України.

DSC_0363

Обов’язки ОВК та ДВК у день виборів

У день виборів о 8 годині ранку члени ОВК перевіряють, чи відкрилися всі дільниці, це відбувається у телефонному режимі. Потім о 12 та 16 годині члени ДВК надають звіти про кількість людей, що проголосували, а о 20 годині звітують про кількість людей в списку виборців, які проголосували на кожній дільниці.  Протягом усього дня голосування   члени ДВК не мають права покидати територію виборчої дільниці, за винятком тих, хто проводить голосування вдома.

Голосування вдома

Одним з обов’язків членів ДВК є прийти додому до людей, які попередньо зареєструвалися для голосування вдома

Яка процедура оформлення голосування вдома для тих, хто не може з’явитися на виборчу дільницю?

-Люди, які мали бажання проголосувати вдома повинні були до 20 жовтня включно подати довідку з медичного закладу, та відповідну заяву. Наразі ми не можемо сказати,скільки таких людей на окрузі, бо ще не опрацьовані остаточні списки.

Як визначають членів ДВК, які будуть ходити зі скриньками?

-ДВК на своєму засіданні, як правило за день до виборів, визначає, хто йде зі списками до тих, хто голосує вдома, а хто залишається на дільниці, контролює кабінки. Як правило, їдуть на виїзд три працівники від різних суб’єктів – партій чи кандидатів, та зареєстровані спостерігачі. Голова комісії оголошує, хто йде зі скринькою, вони беруть контрольний талон, який кидають в скриньку. Члени ДВК зі скринькою повинні повернутися на дільницю не пізніше ніж за годину до закінчення голосування, тобто до 19:00.

 Підрахунок голосів

Голосування закінчується рівно о 20 годині, і підрахунок голосів члени ДВК зі спостерігачами починають одразу після його закінчення. Після цього ніхто не має права покидати дільницю аж до остаточного підрахунку голосів.

Члени ДВК складають протоколи по кожному окремому кандидату та суб’єкту виборів. У протоколі вказують кількість голосів «за» та прикладають відповідні бюлетені, запаковані у конверти чи мішки (залежно від кількості). Протоколи підписують усі  члени ДВК та спостерігачі, і ставлять печатку, тоді протоколи і бюлетені доставляють в ОВК.

На ОВК перевіряють цілісність пакету, правильність заповнення протоколу, після цього дані вносять в систему «Вибори», і коли система приймає результати, члени ОВК видають представникам ДВК акт про те, що їх протокол прийнято.

«Поки ми не приймемо останній протокол, ми не маємо права завершувати роботу. Зазвичай більшість результатів передають до 4 годин ранку», – розповідає Лариса Бондар.

Інформацію про результати голосування ОВК не має права оприлюднювати раніше, ніж будуть отримані всі протоколи. Проте спостерігачі ведуть паралельний підрахунок голосів: вони отримують копію протоколу з результатами голосування дільниці, і передають цю інформацію у свої штаби. Таким чином політичні суб’єкти фактично першими отримують первинну інформацію про голосування.

Василина БОРУЦЬКА




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *