<

Гроші на бронежилет принесла старенька бабуся, – волинський «партизан»

Цей запис опубліковано більш як рік тому
10:00 | 24.09.2014 / Статті / , , /
Перегляди
10
/ Коментарі відсутні
bronejulet

На Волині працює волонтерське об’єднання, особливість якого – адресна доставка допомоги солдатам на передову. З ними й поспілкувалася кореспондент інтернет-видання «БУГ».

«Поліські партизани» – волинське волонтерське об’єднання, учасники якого збирають кошти й закупляють усе необхідне для бійців української армії та відправляють на передову.

«Ми робили все, що могли»
Організували об’єднання волинські хлопці Андрій Охремчук, Андрій Хай та Вадим Курилович.
Не зважаючи на те, що волонтерство займає дуже багато часу, коштів та сил, «партизани» присвячують йому буквально кожну хвилину.

Один із волонтерів Андрій Хай розповідає, що хлопці почали займатися волонтерством у квітні-травні цього року, коли допомагали 51-ій бригаді доїхати на полігон у Рівне. Тоді машини, якими їхали бійці, часто ламалися, і волонтери допомагали їх ремонтувати та шукали автозапчастини.

«Ми звичайно не майстри, та й у машинах не дуже розбираємось, але робили все, що могли. Запчастини шукали, привозили бійцям та шукали людей, які в цьому розбираються», – розповідає волонтер.

Через деякий час хлопці вирішили створити своє волонтерське об’єднання, штаб-квартира якого, тобто склад, знаходиться в Луцьку.
Андрій Хай зазначив, що на початку своєї діяльності, всі речі, які збирали для військових, зберігали в себе вдома, і це викликало багато незручностей. Адже речей багато, і складати їх в квартирах та гаражах проблематично. Тоді вирішили облаштувати склад у Луцьку. Тепер всі речі зберігають там і вже звідти відправляють на Схід.

«До нас прийшла бабуся і принесла гроші на бронежилет»

Волонтер згадує, що на початках своєї діяльності, кошти і речі їм допомагали збирати друзі та родичі. Вже пізніше, коли про волонтерське об’єднання заговорили, дуже багато людей почали самі на них «виходити».
Зараз хлопцям довіряють як військовослужбовці, так і їх родичі. Волонтери постійно звітують про свою діяльність на власній сторінці в мережі Facebook. Там вони викладають усі чеки та рахунки, а також часто закидають повідомлення, в яких бійці пишуть їм про свої потреби.
Андрій розповідає, що окрім інших волонтерів, допомагає їм багато простих людей. Багато людей, які приносять гроші, бажають залишитись інкогніто. Просто віддають кошти і йдуть.

«Є такі люди, які перераховують нам гроші з кожної своєї зарплати. Один хлопець «скидає» на рахунок гроші кожного місяця приблизно в один і той самий день. Отримує зарплату і частину перераховує на потреби армії. А одного разу до нас прийшла бабуся і принесла гроші на бронежилет. Не на щось інше, а саме на бронежилет. Ми купили «бронік» і передали для одного бійця з батальйону «Азов», – каже Андрій.

«По дорозі на Схід вантаж може «загубитись»

Волонтери розповідають, що відправляючи великий вантаж, є велика ймовірність того, що військові його так і не отримають. По дорозі на Схід він може просто «загубитись».
Саме тому вони займаються адресною доставкою, з якою все набагато простіше. Хлопці співпрацюють з військовими із багатьох бригад та батальйонів. Мають своїх довірених людей, які записують потреби солдатів та передають волонтерам. Останні, своєю чергою, збирають всі необхідні речі та відправляють військовим на передову.

Якщо військові розміщуються далеко від «гарячих точок», то допомогу їм передають особисто в руки. Волонтери співпрацюють із двома «самооборонівцями» із Рожищ, які й відвозять речі на Схід. Задля безпеки, хлопці їдуть в бронежилетах та мають зареєстровану зброю. Під час поїздок на Схід «самооборонівці» неодноразово потрапляли в небезпечні ситуації.

«Один з водіїв має поганий зір. Одного разу він ввечері не зміг розгледіти, чий прапор майорить над блокпостом, тому поїхав «на прорив». Тоді йому пощастило, бо блокпост належав українським військовим», – розповідає Андрій.

Також, вони возили тепловізор для бійців, які вели бої за Луганський аеропорт. Тоді допомогу вдалось передати лише з другої спроби.
Коли ж військовослужбовці «стоять» на самій передовій, доставити допомогу «з рук в руки» неможливо. В таких ситуаціях, волонтери або залишають вантаж на складі, який знаходиться десь недалеко від «гарячої точки», з якого військові вже самі забирають його, або домовляються з бійцями, які їх супроводжують.

До речі, «Поліські партизани» співпрацюють з багатьма батальйонами та бригадами, в основному з 80-ою окремою аеромобільною бригадою (Львів), 24-ою механізованою бригадою (Яворів), з снайперами із батальйону особливого призначення «Київ-2», з 128-ою гірсько-піхотною бригадою (Мукачево), з 72-ою окремою механізованою бригадою (Біла церква), з 51-ою механізованою бригадою (Володимир-Волинський) а також з «Айдаром», «Азовом» та «Дніпром».

Також вони допомагають тим волинським бійцям, які перебувають у відпустці та збираються повертатися на фронт. Волонтери шукають для них одяг, взуття та всі необхідні речі.

«Через те волонтерство на мене жінка свариться, діти сваряться…»

Андрій розповідає, що волонтерство забирає весь час:
«На мене жінка свариться, діти сваряться, клієнти сваряться. Але самі розумієте, зараз такий час, що армії потрібно допомагати».
Проте всі ми розуміємо, що хлопці займаються доброю справою і врятували життя багатьом бійцям.

«Є один хлопець, його звати Андрій, ми йому купили шолом, коли він ішов на війну. Цей шолом йому врятував життя. Тепер він в нього як сувенір. Шолом з великим осколком, який в ньому застряг», – розповідає Андрій.

Нагадаємо, «Поліські партизани» наразі готують доставку найнеобхідніших теплих речей на передову.

Найближчим часом «партизани» планують відправити на Схід чергову допомогу

Наближається зима, яка значно ускладнить роботу всіх волонтерів. Хлопці почали готуватися до неї ще з літа. Збирають для військових теплий одяг та речі.
Речі, які потрібно передати бійцям на передову:
-термобілизни мінімум 120 комплектів
– спальники зимові 120 шт
– форма 120 комплектів
– бєрци 90 пар
– флісові ковти 120 шт
– намети 4-х місні 30 шт
– прибори нічного бачення 3 шт
– мильно-рильне
– шкарпетки теплі 240 пар
– рукавичкі тактичні теплі 120 пар
– балаклави теплі – 90 пар

«Приймемо як грошима, так й речами. Список не повний, але це найкритичніше. Якщо хлопці замерзнуть й захворіють озброєння, буде до одного місця. ворог на це й розраховує, щоб утеплити хлопців у нас залишилось 2-3 тижні (вночі вже було близько нуля градусів)», – пишуть волонтери в соцмережі.
———————–
для фінансової допомоги Партизанам
5168 7423 2255 9661 (Охремчук Андрій)
статистика по картці – https://cardstats.com.ua/event/16
———————-
картка госп.блоку Поліських партизан —
5211 5374 2487 6907 (Хай А.М.)
статистика по картці – https://cardstats.com.ua/event/9
———————–
PayPal: army.ukraine.help@gmail.com
———————–
м. Луцьк, вул. Шопена, 4

Еля СЕРКОЖАЄВА




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *